Usein kysyttyä sähköstä ja kilpailuttamisesta

Sähkön hinta

Mitä sähkön hintaan sisältyy?

Sähkön hinta koostuu kolmesta osasta: sähköenergiasta, sähkön siirrosta ja veroista. Sähkönenergian osuuden voi kilpailuttaa. Sähkön siirrosta asiakas maksaa aina paikalliselle jakeluverkkoyhtiölle.

Mikä on perusmaksu?

Perusmaksu on tyypillisesti kuukausi tai vuosimaksu. Sen yksikkö on euroa per kuukausi tai euroa per vuosi.

Sähkön myyntisopimukseen liittyvä perusmaksu kattaa sähkönmyyjän kiinteitä kustannuksia. Nämä kustannukset eivät riipu käytetyn energian määrästä. Esimerkiksi sähkölasku lähetetään samanlaisena sekä vähän että paljon kuluttavalle asiakkaalle.

Sähkön siirtosopimukseen liittyvä perusmaksu kattaa sähköverkkoyhtiöin kiinteitä kustannuksia. Nämä kustannukset eivät riipu käytetyn energian määrästä. Esimerkiksi sähköliittymää varten tarvittavaa sähköverkkoa on pidettävä yllä, vaikka sähköä ei käytettäisi lainkaan.

Mikä on energiamaksu?

Energiamaksu on kulutettuun energiamäärään sidottu maksu. Sen yksikkö on senttiä per kilowattitunti.

Kaikki energia, joka kulutetaan, pitää myös tuottaa. Sähkönmyyjä maksaa hankkimastaan energiasta voimantuottajille hankitun energiamäärän mukaisesti ja myy hankkimansa sähkön edelleen kuluttajalle. Sähkönmyyntilaskulla esitetty energiamaksu sisältää siis mm. sähköntuottajan ja sähkönmyyjän kustannuksia.

Kaikki energia, joka kulutetaan, pitää myös siirtää. Sähkönsiirtolaskulla esitetty energiamäärä kattaa pääasiassa sähkön siirron ja jakelun kustannuksia, kuten sähköverkkojen rakentamis-, käyttö- ja ylläpitokustannuksia.

Miksi sähkön myyntisopimukset ovat erihintaisia eri sähkönmyyjillä?

Sähkön myynti on vapautettu kilpailulle vuonna 1998, jonka jälkeen sähkönmyynnissä on vallinnut vapaa kilpailu. Sähkönmyyjät voivat tarjota sähköenergiaa päättämillään hinnoilla kaikkialle Suomeen. Suomen sähkömarkkinat avattiin kilpailulle ensimmäisten joukossa maailmassa.

Miksi sähkön siirto on eri hintaista eri jakeluverkkoyhtiöillä?

Sähkön siirto ja jakelu on laillista monopolitoimintaa ja kullekin jakeluverkkoyhtiölle on määritetty oma toimialueensa. Jakeluverkkoyhtiön sähkön siirtohintaan vaikuttavat sähköverkon rakenne ja sijainti sekä asiakasmäärä. Esimerkiksi, jos sähköverkko sijaitsee maaseudulla, kertyy johtokilometrejä asiakasta kohden enemmän kuin kaupungeissa. Tämä vaikuttaa sähkön siirtohintaan.

Vaikuttaako kilpailutus sähkön siirtohintaan?

Sähkön kilpailutus ei vaikuta sähkön siirtohintaan. Sähkön siirtohinta on sama riippumatta siitä, miltä sähkönmyyjältä ostat sähkösi. Paikallinen jakeluverkkoyhtiö määrittää sähkön siirtohinnan.

Onko sähkön perusmaksu maksettava, vaikka ei käyttäisi sähköä lainkaan?

Sähkön perusmaksu on maksettava aina, kun sähkösopimuksesi on voimassa. Sähköyhtiöillä on velvoitteita ja kustannuksia, jotka eivät suoraan aiheudu sähkön kulutuksesta. Jakeluverkkoyhtiö huolehtii mm. sähköverkon kunnosta ja kehittämisestä, sähkön myyjälle kustannuksia aiheutuu hallinnollista rutiineista kuten sopimusten hallinnasta ja laskutuksesta

Saako sähköstä etukorttietuja?

Osa sähkönmyyjistä tarjoaa asiakkailleen kauppaketjujen etukorttietuja.

Mitä ovat energiavero ja sähkövero?

Sähkön kulutuksesta maksettavasta energiaverosta käytetään myös nimitystä sähkövero. Energiavero koostuu sähkön valmisteverosta ja huoltovarmuusmaksusta. Jakeluverkkoyhtiö laskuttaa sähkön siirtolaskun yhteydessä energiaveron ja tilittää sen valtiolle.

Mikä on arvonlisävero?

Arvonlisävero on kulutusvero, joka lisätään sähkön hintaan. Sähköyhtiö laskuttaa veron ja tilittää sen edelleen valtiolle.

Miten vuosikustannusarvio lasketaan?

Sähkövertailu.fi -palvelu antaa sinulle arvion sähkönmyyntisopimusten vuosikustannuksista. Palvelu laskee eri tuotteiden vuosikustannukset puolueettomasti samoilla laskentakaavoilla.

Laskenta perustuu sähkönmyyjien antamiin hintatietoihin sekä palvelun arvioimaan tai itse tarkentamaasi sähkön vuosikulutusarvioon. Kustannusarvio lasketaan yhden vuoden aikajaksolle.

Laskennassa huomioidaan tuotteiden perusmaksut, energiamaksut ja sähkönkäytön ajoittuminen eri vuorokauden- ja vuodenajoille, samalla tavoin kuin sähkönmyyjien arviolaskutuksessakin.

Yleissähkötuotteiden kustannusarvio määräytyy pelkästään tuotteen hintojen ja vuosikulutusarvion mukaisesti.

Yö- ja kausisähkötuotteiden hinta muuttuu kulutuksen ajankohdan mukaisesti. Tällöin kulutuksen ajoittuminen eri vuorokauden ja vuodenajoille vaikuttaa myös sähkölaskun suuruuteen. Jos tunnet yö- tai kausisähkön kulutuksen jakautumisen eri ajankohdille ja annat tiedon palvelussa, saat tarkemman kustannusarvion.

Pörssisähkötuotteiden (ns. spot-tuotteiden) hinta on sidottu Nordpool -sähköpörssin hintamuutoksiin. Pörssisähkötuotteiden osalta laskenta perustuu toteutuneisiin hintoihin. Vuosikustannusarvio lasketaan käyttämällä viimeisen 30 päivän keskihintaa. Pörssisähkötuotteiden hinta voi muuttua pörssihintojen muuttuessa voimakkaastikin.

Kilpailuta sähkösopimus ja säästät!

Kilpailuttamalla sähkösopimuksesi kauttamme säästät rahaa ja aikaa.

Kilpailuttaminen

Miten sähkön kilpailuttaminen tapahtuu?

Sähkön kilpailuttaminen tapahtuu vertaamalla sähkötarjouksia ja tekemällä uusi sähkönmyyntisopimus valitun sähkönmyyjän kanssa. Suomessa sähköyhtiöt hoitavat sähkönmyyjän vaihtamiseen liittyvät toimenpiteet keskenään.

Helpoiten voit kilpailuttaa sähkösi käyttämällä Sähkövertailu.fi -palvelua, jossa on esillä koko Suomen sähkötarjonta. Mikäli olet muuttamassa, voit valtuuttaa uuden sähkönmyyjän katkaisemaan myös vanhan sähkösopimuksesi.

Voinko kilpailuttaa ja vaihtaa sähkönmyyjää niin usein kuin haluan?

Voit kilpailuttaa sähkön niin usein kuin haluat, ellet ole tehnyt määräaikaista sähkösopimusta. Jos vaihdat myyjää useammin kuin kerran vuodessa, voi paikallinen jakeluverkkoyhtiösi laskuttaa oman hinnastonsa mukaisen maksun myyjän vaihtumisen vuoksi tehtävästä sähkömittarin lukemisesta.

Maksaako kilpailuttaminen?

Kilpailuttaminen ja sähkönmyyjän vaihtaminen on maksutonta, jos vaihdat myyjää ensimmäisen kerran tai edellisestä myyjänvaihdosta on kulunut vähintään vuosi. Jos vaihdat myyjää useammin kuin kerran vuodessa, voi paikallinen jakeluverkkoyhtiösi laskuttaa oman hinnastonsa mukaisen maksun myyjän vaihtumisen vuoksi tehtävästä sähkömittarin lukemisesta.

Voinko kilpailuttaa sähkön siirron?

Sähkön siirron kilpailuttaminen ei ole mahdollista. Sähkön siirto ostetaan aina paikalliselta jakeluverkkoyhtiöltä.

Voinko ostaa sähköni keneltä haluan?

Voit ostaa sähköä miltä tahansa sähkönmyyjältä, joka tarjoaa tuotteitaan kohteeseesi. Palvelussa ovat mukana kaikki Suomen sähkönmyyjät, mutta jotkut sähkönmyyjät tarjoavat sähkötuotteitaan vain rajatulle alueelle.

Onko kilpailuttaminen vaikeaa?

Sähkövertailu.fi -palvelussa kilpailuttaminen on vaivatonta. Voit yhdellä istumalla viedä kilpailutuksen loppuun ja vahvistaa tilauksen uudesta sähkösopimuksestasi.

Mitä tietoja tarvitsen kilpailuttamisessa?

Kilpailuttaminen sujuu helpoiten, kun saatavilla on viimeisin sähkölasku. Voit kilpailuttaa myös ilman sähkölaskuasi kun tiedät kohteen osoitteen, ja osaat suurin piirtein arvioida vuosikulutuksesi.

Mistä löydän itselleni parhaiten sopivan sähkötuotteen?

Sähkövertailu.fi -palvelussa voit käyttää kilpailutuksessa hinnan lisäksi muitakin kriteerejä. Tee palvelussa haluamasi valinnat niin saat niihin parhaiten sopivat tarjoukset.

Jos haluat vihreää energiaa on Suomessa mahdollista hankkia esimerkiksi tuulivoimalla, aurinkovoimalla, vesivoimalla ja ydinvoimalla tuotettua sähköä.

Voinko kilpailuttaa ilman vanhaa sähkölaskua?

Voit kilpailuttaa sähkösopimuksesi myös ilman sähkölaskua, kun osaat arvioida vuosikulutuksesi.

Onko kilpailutuksessa tiedettävä mittarinlukema?

Kilpailuttamisessa ei tarvita mittarinlukemaa. Jakeluverkkoyhtiö lukee mittarin myyjänvaihdon yhteydessä.

Vaikuttaako etäluenta kilpailuttamiseen?

Voit kilpailuttaa sähkösopimuksesi riippumatta siitä, onko sinulla automaattisesti luettava sähkömittari vai luetaanko mittarisi edelleen manuaalisesti.

Jos sinulla on etäluettava sähkömittari, mikä tahansa tarjolla oleva sähkötuote soveltuu sinulle. Etäluettava mittari mittaa sähkönkulutukseksi jokaisen tunnin osalta erikseen. Vanhoissa mittareissa sähkönkulutuslukema kertyi yhteen tai kahteen laskuriin. Tällöin esimerkiksi yösähkön mittaaminen edellytti mittaria, jossa on kaksi laskuria. Toiseen kertyi päiväajan (kalliimpi) energia ja toiseen yöajan (edullisempi) energiamäärä kilowattitunteina (kWh).

Lue lisää sähkösopimuksen kilpailuttamisesta omalta alasivulta sähkön kilpailuttaminen.

Kulutus ja sähkön käyttö

Mitkä asiat vaikuttava sähkön kulutukseen?

Sähkön kulutukseen vaikuttaa eniten asuntosi lämmitystapa. Jos asunnossa on sähkölämmitys, sen osuus sähkön käytöstä on merkittävä. Muu kulutus aiheutuu pääasiassa kodinkoneiden ja pienlaitteiden käytöstä sekä valaistuksesta.

Lue tarkemmin kodin ja kodinkoneiden sähkönkulutuksesta.

Miten voin seurata omaa sähkön kulutustani?

Sähkön kulutusta voi seurata tarkastelemalla sähkölaskujaan. Lisäksi useat sähköyhtiöt tarjoavat nettisivuillaan palvelua, jonka avulla voi seurata sähkön kulutusta päivä- tai tuntitasolla. Voit usein myös lainata pistorasian ja pistokkeen väliin liitettävän sähkönkulutusmittarin paikalliselta sähköyhtiöltä. Laitteen avulla voi mitata yksittäisten sähkölaitteiden sähkönkulutusta.

Lue täältä lisää vinkkejä sähkön säästämiseen.

Mistä voin selvittää oman vuosikulutusarvioni?

Vuosikulutusarvio ilmoitetaan sähkölaskussa. Jos et tiedä omaa vuosikulustasi, voit arvioida sen laskurimme avulla. Voit tarkentaa tietoja palvelun vertailusivulla.

Pystynkö seuraamaan omaa sähkönkulutustani mittarista?

Jos sinulla on pääsy omalle sähkömittarillesi, voit tarkastaa mittarin laskurien lukemat ja kirjata ne ylös. Kerros- ja rivitaloissa sähkömittarit on usein sijoitettu kellariin tai muihin tiloihin, joihin asukkailla ei ole pääsyä. Uusien sähkömittarien kylkeen on usein liitetty mittarin käyttöohje, jossa on tarkempia ohjeita sähkönkulutuksesi seurantaan juuri kyseisellä sähkömittarityypillä.

Sähkölaskut

Miksi saan sähkölaskuja kahdelta eri yhtiöltä?

Sähkön toimitus koostuu kahdesta osasta, sähköenergiasta ja siirtopalvelusta. Sähköenergian voi kilpailuttaa ja sen laskuttaa valitsemasi sähkönmyyjä. Sähkön siirtopalvelua ei voi kilpailuttaa ja sen laskuttaa aina paikallinen jakeluverkkoyhtiö.

Miksi sähkölasku on talvella suurempi kuin kesällä?

Talvella sähköä kuluu enemmän lämmitykseen ja valaistukseen. Talvella vietetään myös enemmän aikaa sisällä, joten sähkölaitteita käytetään muutenkin enemmän. Uudet etäluettavat sähkömittarit mahdollistavat päivittäiset mittarien luennat ja näin ollen laskutus voi perustua todelliseen sähkön käyttöön, minkä vuoksi sähkölasku on talvella suurempi kuin kesällä.

Mikä on arviolasku?

Arviolaskut perustuvat yleensä aiempien vuosien sähkön kulutukseen. Arviolaskulla sähkön kulutus laskutetaan arvioiden kulutuksen mukaan. Vuositasolla laskutus tasataan kerran vuodessa mittarin luennan jälkeen. Jos sähköä on kulunut arvioitua enemmän, tasauslaskulla veloitetaan arvion ylittävä osa. Jos sähköä on kulunut arvioitua vähemmän, tasauslaskulla hyvitetään arvion alittava osa. Etäluettavien sähkömittarien mahdollistaman todelliseen kulutukseen perustuvan laskutuksen myötä osa sähköyhtiöistä on luopumassa arviolaskutuksesta.

Mikä on lukemalasku?

Arviolaskutuksessa laskutus tasataan tasauslaskulla kerran vuodessa mittarin luennan jälkeen. Jos sähköä on kulunut arvioitua enemmän, tasauslaskulla veloitetaan arvion ylittävä osa. Jos sähköä on kulunut arvioitua vähemmän, tasauslaskulla hyvitetään arvion alittava osa.

Maksanko liikaa, jos kulutan vähemmän kuin vuosikulutusarvioni?

Sähkövertailu.fi -palvelussa esitetty vuosikulutusarvio on vain arvio tulevan vuoden kulutuksesta. Maksat aina sähköstä kuluttamasi energiamäärän mukaisesti.

Jos sähkösi laskutetaan arviolaskulla, todellinen sähkön kulutus tarkastetaan vuosittain mittarin luennan yhteydessä. Jos vuosikulutusarvio on tällöin ollut todellista kulutusta suurempi, hyvitetään erotus tasauslaskulla. Vastaavasti arviota suurempi kulutus veloitetaan tasauslaskulla.

Miten laskua luetaan?

Sähkölaskun lukuohjeet löytyvät useiden sähköyhtiöiden nettisivuilta.

Voinko valita laskun eräpäivän?

Useimmat sähköyhtiöt tarjoavat mahdollisuutta valita laskun eräpäivän muutamista vaihtoehdoista. Sähkövertailu.fi -palvelussa voit valita haluamasi eräpäivän niistä vaihtoehdoista, joita valitsemasi myyjä tarjoaa.

Voinko valita kuinka usein saan laskun?

Useimmat sähköyhtiöt tarjoavat mahdollisuutta valita laskutustiheyden muutamista vaihtoehdoista. Sähkövertailu.fi -palvelussa voit valita haluamasi laskutusvälin niistä vaihtoehdoista, joita valitsemasi myyjä tarjoaa.

Voiko sähkölaskun saada e-laskuna?

Useat sähköyhtiöt voivat toimittaa laskun e-laskuna. Sähkövertailu.fi -palvelussa voit valita haluamasi laskutustavan niistä vaihtoehdoista, joita valitsemasi myyjä tarjoaa.

Mittarinluenta

Mitä etäluenta tarkoittaa?

Suomessa ollaan parhaillaan vaihtamassa kaikkia sähkömittareita uusiin etäluettaviin sähkömittareihin. Etäluennalla tarkoitetaan mittarinlukemien siirtämistä automaattisesti sähköisessä muodossa sähköyhtiölle. Etäluennan avulla sähkömittari voidaan lukea esimerkiksi kerran päivässä.

Etäluettava sähkömittari rekisteröi sähkönkulutuksen tunnin tarkkuudella, joten tulevaisuudessa sähkönkäyttäjät saavat energiayhtiöiltä entistä tarkempaa tietoa sähkönkulutuksestaan.

Suomessa sähkömittarit vaihdetaan etäluettaviksi vuoden 2014 loppuun mennessä.

Miten usein mittarit luetaan?

Vanhanaikaiset sähkömittarit luetaan niin sanotun kausiluennan yhteydessä vuosittain.

Uudenaikaiset etäluettavat sähkömittarit rekisteröivät sähkönkulutuksen tunneittain. Niiden keräämät mittaustiedot siirretään sähkönmyyjälle automaattisesti päivittäin tai kuukausittain. Myyjä voi myös tarkastaa yksittäisen mittarin lukeman haluamanaan ajankohtana.

Kilpailuta sähkösopimus ja säästät!

Kilpailuttamalla sähkösopimuksesi kauttamme säästät rahaa ja aikaa.

Muutto

Pitääkö minun irtisanoa vanha sähkösopimukseni?

Muutosta ja vanhan sopimuksen irtisanomisesta kannattaa ilmoittaa vanhalle sähkönmyyjälle heti kun muuttopäivä on vahvistunut.

Sähkövertailussa voit myös valtuuttaa uuden sähkönmyyjän irtisanomaan vanhan sähkösopimuksesi puolestasi.

Voinko siirtää vanhan sähkösopimukseni uuteen asuntoon?

Sähkönmyynnin osalta voit useimmiten jatkaa samanlaisella sähkösopimuksella myös uudessa asunnossasi. Sinun on kuitenkin muistettava irtisanoa vanhan asuntosi sähkösopimus ja tehtävä uusi sopimus uuteen asuntoon. Muuton yhteydessä on luontevaa kilpailuttaa uuden asunnon sähkösopimus.

Mikä on yksinkertaisin tapa hoitaa muuttoon liittyvät sähkösopimukset?

Kilpailuta uuden asunnon sähkösopimus Sähkövertailu.fi -palvelussa ja vahvista tilaus. Samalla voit myös valtuuttaa uuden myyjän irtisanomaan vanhan sähkösopimuksesi puolestasi. Sinun ei tarvitse tehdä mitään muuta. Sähköyhtiöt hoitavat vanhan sähkösopimuksen päättämisen, sähkömittarien luennan ja uuden sähkösopimuksen tekemisen puolestasi.

Joudunko maksamaan, jos unohdan irtisanoa vanhan sopimukseni?

Voit joutua maksamaan uuden asukkaan sähkönkäytöstä, jos et itse irtisano sähkösopimusta viimeistään 14 päivää ennen muuttoa. Maksuvelvollisuus jatkuu sähkösopimuksen irtisanomiseen saakka. Jos uusi asukas tekee sähkösopimuksen vanhaan asuntoosi, päättyy vanha sähkösopimuksesi automaattisesti.

Pitääkö muutosta ilmoittaa sähköyhtiölle?

Muutosta ja vanhan sähkösopimuksen irtisanomisesta kannattaa ilmoittaa vanhalle sähkönmyyjälle heti, kun muuttopäivä on vahvistunut.

Sähkövertailu.fi-palvelussa voit myös valtuuttaa uuden sähkönmyyjän irtisanomaan vanhan sähkösopimuksesi puolestasi.

Lue myös muuttajan muistilista. Se sisältää paljon hyviä vinkkejä muuttoa varten.

Sähkösopimus

Mistä tiedän, että uusi sähkösopimukseni on tullut voimaan?

Tyypillisesti noin 2-4- viikon kuluessa tilauksen tekemisestä saat uudelta sähkönmyyjältä sopimusvahvistuksen, jossa vahvistetaan uuden sähkösopimuksen sisältö.

Millainen sähkösopimus minun kannattaa tehdä?

Sähkösopimuksilla on useita ominaisuuksia, jotka erottavat ne toisistaan. Ei ole olemassa yhtä sopimusta, joka sopisi parhaiten kaikille. Kuluttajia kiinnostaa tutkimustemme mukaan eniten sähkön hinta, mutta myös sopimuksen määräaikaisuudella, hintavakaudella, tuotantotavoilla sekä sopimukseen kuuluvilla lisäpalveluilla on merkitystä.

Oman sähkönkäyttösi jakautumisella on myös suuri merkitys siihen, minkä tyyppinen sopimus kannattaa valita. Esimerkiksi sähkölämmittäjän kannattaa hyödyntää tuotteita, joissa hinta on edullinen silloin, kun sähkölämmitys on päällä.

Kun täytät sähkövertailu.fi:ssä kysyttävät tiedot huolellisesti, saat palvelusta valittavaksesi tarpeitasi parhaiten vastaavat sähkösopimukset.

Mitä määräaikainen sopimus tarkoittaa?

Määräaikainen sopimus on voimassa sopimuksessa määrätyn ajan. Sähkön myyntituotteen hinta pysyy samana koko sopimuskauden ajan. Määräaikaista sopimusta ei voi irtisanoa kesken sopimuskauden. Tavallisimmat määräajat ovat vuosi ja kaksi vuotta.

Miten voin tarkistaa millainen sähkösopimus minulla tällä hetkellä on?

Nykyisen sopimuksen tekemisen jälkeen olet saanut sähköyhtiöltäsi sopimusvahvistuksen, jossa kerrotaan sähkösopimuksesi yksityiskohdat. Voit myös kysyä asiaa sähköyhtiöltäsi soittamalla asiakaspalveluun tai kysymällä sitä yhtiön nettisivujen kautta.

Voiko sähköyhtiö muuttaa toistaiseksi voimassa olevaa sopimusta?

Sähköyhtiö voi muuttaa toistaiseksi voimassa olevan sopimuksen hintaa. Hinnan muutoksesta on ilmoitettava vähintään kuukautta ennen hinnan voimaan tulemista. Osa yhtiöistä tarkastaa toistaiseksi voimassa olevan sopimuksen hintaa ylös tai alas säännöllisesti ennalta tiedotettuina ajankohtina.

Sähkön laatu

Mistä valojen räpsyminen johtuu?

Valojen räpsyminen voi johtua lyhyestä, vajaan sekunnin sähkökatkosta tai jännitteen laadun tilapäisestä heikentymisestä. Ilmiö on tavallisin maaseudulla voimakkaiden sääilmiöiden aikana. Sähkölaitteille ei näistä pienistä sähkökatkoista ole haittaa.

Katso lisätietoja ja ohjeita sähkökatkon varalle.

Voiko kilpailuttaminen vaikuttaa sähkön laatuun?

Paikallinen jakeluverkkoyhtiö vastaa sähkön laadusta riippumatta siitä, kenen kanssa sähkösopimus on tehty. Kilpailuttaminen ei siten vaikuta sähkön laatuun.

Sähkötuotteet

Mitä on yleissähkö?

Yleissähkö on yleisin sähkötuote. Sen energiamaksu ei riipu kulutuksen ajankohdasta, vaan sähkö on aina saman hintaista. Yleissähkö sopii kohteisiin, joissa sähkön kulutus ei ole kovin suuri, kuten kerros- ja rivitaloasuntoihin.

Mitä on yösähkö?

Yösähkössä sähkön hinta vaihtelee vuorokaudenajan mukaan. Öisin sähkö on halvempaa kuin päivisin. Yösähkö on tavallinen sähkölämmitteisissä omakotitaloissa.

Edullisemman yöajan alkamisen ja päättymisen määrittelee paikallinen jakeluverkkoyhtiö. Esimerkiksi yöaika voi olla määritelty klo 22:00-07:00 väliseksi ajaksi.

Yösähkön voi valita sellaisiin sähkönkäyttökohteisiin, joissa on uusi etäluettava sähkömittari tai mittari, jossa on kaksi laskuria joista toinen mittaa sähkön kulutusta päivä- ja toinen yöaikaan.

Mitä on kausisähkö?

Kausisähkössä sähkön hinta vaihtelee vuoden- ja vuorokaudenajan mukaan. Talvipäivisin sähkö on kalliimpaa ja muuna aikana halvempaa. Kausisähkö soveltuu erityisesti sähkölämmitteisiin omakotitaloihin, pienyrityksille ja maatiloille.

Talvipäivän määräytymisen määrittelee paikallinen jakeluverkkoyhtiö. Esimerkiksi talvipäivä voi olla määritelty arkipäiviksi marras-huhtikuussa(1.10.-30.4. ma-la klo 6:00- 23:00).

Kausisähkön voi valita sellaisiin sähkönkäyttökohteisiin, joissa on uusi etäluettava sähkömittari tai mittari, jossa on kaksi laskuria joista toinen mittaa sähkön kulutusta talvipäivisin ja toinen muuna aikana.

Mitä on pörssisähkö?

Pörssisähkö on tuote, jonka hinta muuttuu jatkuvasti. Hinta seuraa pohjoismaiden sähköpörssi Nord Poolin niin sanottua spot-hintaa, joka muuttuu tunneittain. Asiakas maksaa kulutetusta sähköstä pörssihinnan ja sähkönmyyjän määrittelemän marginaalin. Lisäksi sähkötuotteeseen kuuluu tavallisesti kiinteä kuukausittainen perusmaksu.

Sähkönmyyjät tarjoavat myös pörssisähkötuotteita, joissa hinta seuraa sähköpörssin hinnan muutoksia pienellä viiveellä, esimerkiksi siten, että tuotteen hinta vahvistetaan kerran kuussa joko edelliselle kuukaudelle (jo kulutetulle sähkölle) tai tulevalle kuukaudelle (tulevalle kulutukselle).

Pörssisähkö voi vaatia etäluettavan sähkömittarin, mutta usein pörssisähkötuotteet ovat saatavilla myös kohteisiin, joissa on perinteinen sähkömittari. Tarkemmat tiedot sähkömittarille asetetuista vaatimuksista on esitetty tuotteen sopimusehdoissa.

Voinko valita, miten käyttämäni sähkö tuotetaan?

Voit valita sähkösopimukselle tuotteen, joka on tuotettu toivomallasi tavalla. Valitse sähkötarjousten hakuehdoksi haluamasi sähkön tuotantotapa.

Mistä tiedän, miten sähkö tuotetaan eri sähkötuotteissa?

Sähkövertailu.fi:ssä sähkönmyyjä voi kertoa, miten tarjottu sähkö on tuotettu.

Myyjä voi halutessaan ilmoittaa joko tuotekohtaisen tai myyjän kaikkia tuotteita koskevan tuotantotavan jakauman. Tuotannon jakautuminen esitetään jaettuna uusiutuviin, uusiutumattomiin energialähteisiin sekä energiaan. Lisäksi myyjä voi ilmoittaa tarkemman tuotantotapajaottelun.

Osa sähkötuotteista on sertifioitu. Tämä tarkoittaa sitä, että ulkopuolinen organisaatio on varmistanut, että myyjä myös tosiasiassa tuottaa energiaa kyseisellä tuotantomuodolla vähintään yhtä paljon kuin se on myynyt asiakkailleen.

Mistä saan tietää myyjän sähkön alkuperän?

Sähkönmyyjillä on velvollisuus ilmoittaa myymänsä energian alkuperästä asiakkailleen. Sähkönmyyjät ilmoittavat edellisen kalenterivuoden aikana myymänsä sähkön alkuperän tyypillisesti sähkölaskussa.

Mitä hintavakaus tarkoittaa?

Hintavakaus kuvaa sähkön hinnan herkkyyttä muuttua. Sähkösopimuksia vertailtaessa on hyvä huomata, että tarjouksessa esitetty hinta voi muuttua myöhemmin hyvinkin voimakkaasti ja toisaalta hinta voi olla myös kiinteä koko sopimuskauden.

Määräaikaisilla sopimuksilla hinta säilyy muuttumattomana koko sopimuskauden ajan.

Toistaiseksi voimassa olevilla sopimuksilla hinta voi muuttua sähkönmyyjän ilmoituksella. Hinnan muuttumisesta on ilmoitettava vähintään kuukautta ennen uuden hinnan voimaantulemista.

Pörssihintaisilla tuotteilla hinta seuraa sähkön hinnan vaihteluita sähköpörssissä joko reaaliaikaisesti tai pienellä viiveellä. Hinnan muuttumisen ehdoista kerrotaan tarkemmin tuotteen sopimusehdoissa.

Hintavahti

Mikä on hintavahti?

Voit tallentaa hakutuloksestasi hintavahdin, jolloin saat sähköpostiisi ilmoituksen, kun palveluun tulee tarjolle sinulle sopiva sähkösopimus. Ennen vahdin aktivoitumista sinulle lähetetään sähköpostivahvistus, jonka jälkeen voit halutessasi muokata vahtia. Voit myös poistaa vahdin koska tahansa klikkaamalla sähköpostissa olevaa linkkiä.

Sähkön historia

Kiinnostaako sinua sähkön historia?

Sähkö on niin elintärkeä osa elämäämme, että olisi vaikea kuvitella elämää ilman sitä. Jo lyhyet sähkökatkokset aiheuttavat sen, että joudumme pulaan, kun valot eivät pelaakaan ja tietokoneeseen ei saada virtaa.

Mitä sähkö on?
Miten sähkö keksittiin?
Miten sähkö on vaikuttanut yhteiskuntaan?

Löydät vastauksen näihin kysymyksiin ja enemmän Sähkön historia -sivulta.

Sähkövertailu.fi

Keitä sähkönmyyjiä on mukana Sähkövertailu.fi-palvelussa?

Sähkövertailu.fi:ssä esitetään kaikkien Suomessa toimivien sähkönmyyjien tarjousten tiedot. Sähkövertailu.fi-palvelun kanssa palvelusopimuksen tehneet sähkönmyyjät voivat myös täydentää esitettyjen tuotteiden tietoja tai ottaa tuotteensa pois vertailusta. Yhteistyökumppanien kanssaan voit tehdä myös sähkösopimuksen Sähkövertailu.fi-palvelun kautta.

Kun teet sähkösopimuksen Sähkövertailu.fi:ssä, voit olla varma, että olet tutustunut Suomen sähkötarjontaan kattavasti!

Sähkösopimuksen hintavertailussa näet millaisen sähkösopimuksen voi saada yksiöön, kaksioon, kolmioon, neliöön, kerrostaloon, omakotitaloon, rivitaloon, paritaloon tai mökille.

Kilpailuta sähkösopimus ja säästät!

Kilpailuttamalla sähkösopimuksesi kauttamme säästät rahaa ja aikaa.

Katso myös nämä hyödylliset artikkelit sähköstä