Energiamerkki ja energiamerkinnät kodinkoneissa

Olet ehkä törmännyt kodinkoneessasi energiamerkintään kirjaimilla A-G. Jotkut kodinkoneet saattavat sisältää myös A++ tai jopa A+++ merkinnän. Toisissa kodinkoneissa ja laitteissa taas paras merkintä voi olla vaikkapa B tai jopa D.

Useimmille kuluttajille nämä energiamerkinnät saattavatkin siis olla melkoista aakkossoppaa, joten avaamme tässä artikkelissa energiamerkinnän saloja syvemmin.

Mikä on energiamerkintä?

EU Energiamerkintä on EU:n laajuinen järjestelmä, joka auttaa kuluttajia laitteiden energiankulutuksen vertailussa sekä kannustaa yrityksiä kehittämään laitteita, jotka ovat mahdollisimman energiatehokkaita. Kuluttajan näkökulmasta energiamerkinnän hyöty on merkittävä, koska merkkejä tulkitsemalla kuluttaja löytää kaupan hyllyistä ne vähiten energiaa kuluttavat laitteet.

Energiamerkinnät voivat kuitenkin olla sekavia ainakin aluksi. Yleisesti on hyvä tietää, että energiamerkinnässä laitteet jaetaan luokkiin A-G, joista A on energiatehokkain. Näiden lisäksi tiettyihin kategorioihin on tullut A luokkaa paremmat merkinnät A+, A++ ja A+++. Energiamerkinnät ovat voimakkaasti uusiutumassa seuraavien vuosien aikana, joka tarkoittaa sitä, että yhtenäinen merkkijärjestelmä on käytössä viimeistään vuonna 2025. Uudistuksesta johtuen merkkitulva voi tällä hetkellä vaikuttaa paikoitellen hieman sekavalta.

Kilpailuta sähkösopimus ja säästät!

Kilpailuttamalla sähkösopimuksesi kauttamme säästät rahaa ja aikaa.

Energiamerkinnät laitteittain:

Tuote Saatavilla olevat merkinnät Suositeltu energiatehokkuusluokka
Jääkaapit A - G A - D
Viinikaapit E - G E
Pesukoneet A - G A - C
Kuivaavat pesukoneet A - G A - C
Astianpesukoneet A - G A - D
Kuivausrummut A+++ - D A+++
Televisiot D - G D - E
Liesituulettimet A++ - D A++ - A
Liedet A++ - D A++ - A+

Miten energiamerkkiä pitäisi tulkita?

Energiamerkkien kieli on suhteellisen laveaa, kuten edellisessä kappaleessa kerroimme. Mitä sitten energiamerkit oikein tarkoittavat? Listasimme artikkeliin tyypillisten kodinkoneiden energiamerkintöjen selitykset

Kodinkoneiden energiamerkinnät visuaalisesti.
Kodinkoneiden energiamerkinnässä laitteet jaetaan luokkiin A-G.

Jääkaapit ja pakastimet

Jääkaapeissa ja pakastimissa energiamerkinnät merkitään asteikolla A-G. Energiamerkintä C on keskitason merkki ja esimerkiksi B-merkillä varustetun laitteen energiankulutus on 20% pienempi kuin C-merkinnällä varustetun. A-luokan energiankulutus on puolestaan 36% pienempi kuin C-merkillä. Energialuokka G on taas heikoin ja kuluttaa energiaa enemmän kuin 95% enemmän C-luokkaan verrattuna.

Astianpesukoneet

Astianpesukoneissa A-luokan energiansäästö C-luokkaan verrattuna on 27% ja G-luokan kulutus puolestaan yli 41% enemmän keskitasoon verrattuna.

Pyykinpesukoneet

Pyykinpesukoneiden A merkintä säästää 25% energiaa C-luokkaan verrattuna ja G-luokka taas kuluttaa yli 48% enemmän energiaa. Pesukoneen energiamerkintä kannattaa selvittää huolella, koska pesukone kuuluu kodin eniten kuluttavien kodinkoneiden joukkoon.

Televisiot

Television energialuokka A kuluttaa keskitasoon verrattuna 40% vähemmän energiaa. TV energialuokka G taas kuluttaa vähintään yli 80% enemmän energiaa kuin keskitason merkintä. Nykyisten televisioiden merkinnät ovat menossa uusiksi ja nykyisin markkinoilla oleviin energiatehokkain televisio on merkkiä D. Jatkossa uusimmat mallit voivat saada myös energialuokkia A-C, mutta tämä vaatii televisioiden energiatehokkuuden kehittymistä.

Uudet energiamerkinnät

Energiamerkinnät voivat tuntua todella sekavilta ja valitettavasti energiamerkinnät tuntuvat muuttuvan kohtuullisen tiheään tahtiin. Viimeisin iso muutos tapahtui maaliskuussa 2021, jolloin energiamerkintä uudistui kodin kylmälaitteiden, astianpesukoneiden, pyykinpesukoneiden sekä televisioiden osalta.

Uusi energiatehokkuusasteikko näiden tuoteryhmien osalta muuttui kattamaan asteikot A-G. Samalla tuotteet siirtyivät alempiin kategorioihin esimerkiksi siten, että aiemmin A+++ tuote saattaa uuden merkinnän osalta olla nykyisin C-luokassa. Energiatehokkuuteen luokkamuutos ei vaikuta, mutta kuluttajassa tämä saattaa tietenkin aiheuttaa hämmennystä. Luokkamuutoksen myötä myös vanhemmat laitteet ja uuden muutoksen jälkeen hankitut laitteet eivät ole ainakaan kirjainyhdistelmien pohjalta täysin vertailukelpoisia.

Uudistuksen tarkoituksena oli tehdä tilaa entistä energiatehokkaammille laitteille tulevaisuudessa. Selkeämmät ominaisuuksista kertovat selitykset ovat tehneet myös tuotteiden ostamisesta helpompaa.

Parasta A +++ luokkaa?

Energiamerkinnän erikoisimpia ilmiöitä on ehdottomasti erilaiset A-luokat, joita on A+, A++ sekä A+++. Valmistajat pyrkivät kehittämään laitteidensa energiatehokkuutta, mikä on johtanut siihen, että suurin osa tietyn tuoteryhmän laitteista saavuttaa lopulta luokan A. Toisaalta taas korkeimman laatuluokituksen saaminen on saanut aikaan tilanteen, jossa yhä useampi laite on samassa luokassa. Kahden A-luokassa olevan laitteen vertailu ei ole siis ollut mahdollista, joten ratkaisuksi on kehitetty lisäluokat A+, A++ sekä A+++. Kuten arvata saattaa, tämä on johtanut aikamoiseen merkkien sekamelskaan ja nyt energiamerkinnöissä ollaankin hiljalleen palaamassa takaisin A-G asteikkoon.

Joidenkin tuotekategorioiden osalta tämä tarkoittaa sitä, että A-luokkaan ei toistaiseksi ole laitteita edes valmiina, mutta tulevaisuudessa nämäkin luokat täyttyvät. Plus-luokat ovat edelleen käytössä joissain tuoteryhmissä, mutta käytännössä kaikkien energiamerkintöjen luokat yhtenäistyvät vuoteen 2025 mennessä.

Kilpailuta sähkösopimus ja säästät!

Kilpailuttamalla sähkösopimuksesi kauttamme säästät rahaa ja aikaa.

Mitä energiamerkki kertoo tuotteesta?

Kun hankit kotiisi uutta energiaa kuluttavaa laitetta, energiamerkintään ja energiamerkkiin kannattaa tutustua. Energiamerkki kertoo laitteen energiaa ja vettä säästävistä ominaisuuksista. Tämä ei tietenkään aina tarkoita sitä, että vanha laitteesi ilman energiamerkintää olisi automaattisesti jollain tavalla huono. Vanhan laitteen kulutusta voi selvitellä esimerkiksi erilaisten kulutusmittarien avulla.

Energiamerkki on koko Euroopan unionin laajuinen yhteinen järjestelmä, joten energiamerkkien tarjoama data on vertailukelpoista tietoa laitteen energiankulutuksesta. Kaikki merkkien tarjoamat tiedot ovat valmistajien antamia mittaustietoja ja kaikki mittaukset perustuvat tiukkoihin standardeihin. Tästä syystä laitteet ovat vertailukelpoisia aina Hangosta Inariin ja Helsingistä Barcelonaan.

Energiamerkki kertoo siis laitteen energiatehokkuudesta. Aakkosittain arviointi A-G kertoo mikä on laitteen energiatehokkuusluokka. Energialuokka A on hyvä ja energialuokka G siten vastaavasti asteikolla huonoin. Kuluttajan kannattaa kuitenkin muistaa, että osassa kategorioista energiamerkinnät ovat muutoksessa, joten pidemmälle aakkosissa menevä merkki ei välttämättä muutostilanteissa kerro huonosta tilanteesta. Esimerkiksi televisioissa ei ole tällä hetkellä käytössä lainkaan energiamerkkejä A-C, joten D on nykyisin energiatehokkain markkinoilla oleva televisio. Energiamerkintä F ei siis tarkoita televisiossa välttämättä umpisurkeaa energiankulutusta, vaan keskitason kulutuksella varustettua laitetta.

Tarkastele lamppujen energiamerkintää

Yksi ajankohtainen muutos energiamerkinnöissä on lamppujen energiamerkkien muutos. Muutoksessa noudatettiin 18 kuukauden siirtymäaikaa ja nyt tuo kyseinen aika on päättynyt.

Aiemmin lamppujen energiamerkintä ylsi aina A++ luokkaan asti, mutta maaliskuun 2023 alusta alkaen merkinnät noudattelevat A-G -asteikkoa. Lamput ovatkin hyvä esimerkki siitä, miten kehitys on tuonut markkinoille jatkuvasti energiatehokkaampia lamppuja, jotka ovat vaatineet jatkuvaa päivitystä energiamerkkeihin.

Maaliskuun 2023 alusta lähtien luokittelun vaatimuksia on kuitenkin kiristetty niin tiukalle, että markkinoilla olevat energiatehokkaimmatkin lamput saavat vain B-luokituksen. Asteikko lampuissa on siis B-G ja tulevaisuudessa teknologian kehittyessä myös lamppuihin on tulossa myös energiatehokkain vaihtoehto A.

Mikä on hyvä energialuokka?

Tavallinen kuluttaja saattaa helposti eksyä energiamerkkien viidakkoon varsinkin nykytilanteessa, jossa tarjolla on hyvin sekava valikoima erilaisia merkkejä johtuen siirtymästä kohti yhtenäistä järjestelmää. Tulevaisuudessa käytössä on siis ainoastaan energiamerkkiasteikko A-G, jossa A on paras mahdollinen merkki ja G vastaavasti energiatehottomin malli.

Tällä hetkellä täysi A-G listaus on saatavilla jääkaapeissa, pakastimissa, pesukoneissa sekä astianpesukoneissa. Muihin laitteisiin samanlainen skaala on tulossa viimeistään vuonna 2025.

Kuivausrumpujen osalta nykyinen skaala on A+++ – D, jossa siis A+++ on paras mahdollinen ja D vastaavasti huonoin. Samaa skaalaa on käytössä myös liesituulettimissa ja uuneissa, kuitenkin sillä erotuksella, että energiatehokkaimmat liesituulettimet ja uunit saavat energiamerkinnän A++.

Televisioiden osalta tilanne on erikoinen, sillä A-G skaala on kyllä jo olemassa, mutta toistaiseksi energiatehokkain markkinoilla oleva televisio saa merkinnän D. Tämä johtuu siitä, että kategoriat A-C on jätetty tulevaisuuden kehityksen varalle odottamaan. Hiukan samanlainen tilanne on edellisessä kappaleessa mainituissa lampuissa, jossa skaala on B-G. Harvinaisemmissa tuoteryhmissä kuten viinikaapeissa skaala on nykyisin E-G, jossa energiamerkintä E on viinikaappien energiatehokkain malli.

Energiamerkintöjen sekamelskassa kuluttajaa varmasti harmittaa osaltaan vielä merkintöjen sekavuus, mutta pienellä vaivannäöllä kotiin löytyy varmasti se energiatehokkain laite. Pulmatilanteissa kannattaa suunnata energiamerkinnän omille sivuille, jotka tarjoavat luotettavaa ja ajantasaista tietoa energiamerkkien tilanteesta sekä tulevaisuuden kehityssuunnista.

Kilpailuta sähkösopimus ja säästät!

Kilpailuttamalla sähkösopimuksesi kauttamme säästät rahaa ja aikaa.

Katso myös nämä hyödylliset artikkelit sähköstä