Sähkön hinta

Sähkön hinta on merkittävä taloudellinen tekijä, joka vaikuttaa kotitalouksien ja yritysten budjetteihin Suomessa. Tällä sivulla kerromme paljonko sähkö tällä hetkellä maksaa, miten sähkön hinta muodostuu ja annamme sinulle vinkkejä, kuinka voit optimoida sähkölaskusi löytämällä halvimman sähkön hinnan, edistää energiatehokkuutta ja säästää kuukausilaskuissa.

Jos haluat saada tarkan sähkön hintavertailun omalle kulutukselle, kilpailuta sähkösopimuksesi klikkaamalla tästä ja voit säästää jopa 70% nykyisestä sopimuksesta!

Tämänhetkinen sähkön spot-hinta (viimeiset 14 pv)

Pylväsdiagrammi pörssihinnasta viimeisenä 14 päivänä:

7.5. 8,4 c/kWh

8.5. 16,2 c/kWh

9.5. 4,2 c/kWh

10.5. 0,7 c/kWh

11.5. 1,6 c/kWh

12.5. 2,4 c/kWh

13.5. 15,0 c/kWh

14.5. 3,3 c/kWh

15.5. 0,8 c/kWh

16.5. 6,4 c/kWh

17.5. 1,5 c/kWh

18.5. -0,2 c/kWh

19.5. -0,2 c/kWh

20.5. 1,7 c/kWh

21.5. 2,9 c/kWh

Hinnat sis. alv. Negatiiviset hinnat alv 0%. Lähde: Nord Pool hinnat päivittäin

Tämänhetkinen sähkön spot-hinta (päivän aikana)

Pylväsdiagrammi sähkön spot-hinnasta tänään tunneittain:

0: 1,2 c/kWh

1: 1,1 c/kWh

2: 1,0 c/kWh

3: 0,8 c/kWh

4: 0,7 c/kWh

5: 0,9 c/kWh

6: 1,6 c/kWh

7: 4,1 c/kWh

8: 6,1 c/kWh

9: 6,8 c/kWh

10: 4,4 c/kWh

11: 3,8 c/kWh

12: 3,1 c/kWh

13: 2,6 c/kWh

14: 2,3 c/kWh

15: 1,9 c/kWh

16: 2,6 c/kWh

17: 3,1 c/kWh

18: 3,9 c/kWh

19: 4,2 c/kWh

20: 4,2 c/kWh

21: 3,8 c/kWh

22: 3,8 c/kWh

23: 1,7 c/kWh

Hinnat sis. alv. Negatiiviset hinnat alv 0%. Lähde: Nord Pool hinnat tunneittain

Sähkön hinnan muodostuminen

Sähkön hinta merkitään kuluttajasopimuksissa yleensä senttiä per kilowattitunti -käsitteellä. Se tarkoittaa sitä hintaa senteissä, minkä 1000 watin laitteen käyttö maksaa, jos sitä pidetään tunti päällä. Yleensä käytettäviä muotoja ovat c/kWh tai sentti/kWh.

Sähkön kokonaiskustannukset muodostuvat kolmesta eri komponentista: sähköenergian osuudesta, sähkönsiirron osuudesta ja erilaisista maksuista, kuten sähköverosta. Sähkösopimuksen yhteydessä sähköenergian hinta koostuu perusmaksusta, joka veloitetaan tavallisesti kuukausittain, ja kulutetun energian määrästä, joka voi vaihdella huomattavasti eri kotitalouksien ja kiinteistöjen välillä. Jos et tiedä omaa kulutustasi, käy kokeilemassa kulutuslaskuriamme. Lisäksi sähköenergiasta laskutetaan hieman eri tavoin riippuen sopimuksen tyypistä.

Sähköenergian hinta

Sähköenergian hinta, joka tunnetaan myös nimellä kulutusmaksu, pysyy vakiona yleissähkössä (senttiä / kWh) riippumatta vuorokauden- tai vuodenajasta. Määräaikaisissa sopimuksissa hinta pysyy vakiona koko sopimuskauden ajan ja kuluttaja saa turvaa sähkön hinnan vaihteluilta.

Pörssisähkössä hinta vaihtelee jatkuvasti Nordpoolin sähköpörssin spot-hinnan mukaisesti, jonka päälle sähköyhtiöt lisäävät marginaalin, mikä tarkoittaa markkinahinnan ylittävää osaa. Spot-markkinahinta perustuu sähkön ostajien ja myyjien määrään samaan tapaan kuin osake- tai valuuttamarkkinoilla. Tämän lisäksi monet sähköyhtiöt veloittavat myös tasaisen kuukausimaksun.

Uutena tuotteena mukaan ovat tulleet myös kulutusvaikutukselliset määräaikaiset sopimukset, niin sanotut hybridisopimukset, joissa sähkön kuukausihinnan määrä vaihtelee pari senttiä ylös tai alaspäin siitä riippuen, onko kuluttaja käyttänyt sähköä keskimääräistä enemmän tai vähemmän sähkön hinnan ollessa kalliimmilla tai halvimmilla tunneilla.

Sähköenergian hinta on vaihdellut lähivuosina yleensä 5-10 sentin välillä NASDAQin sähkön futuurihintojen ja erinäisten sääolosuhteiden ja poliittisten päätöksien mukaan. Pörssisähkössä hintavaihtelut voivat kuitenkin olla merkittävästi suurempia äärimmäisissä sääolosuhteissa (kuten vuoden 2024 alkutalvena) tai Olkiluodon ongelmien takia, jopa yli euron per kilowattitunti.

Sähkönsiirron kustannukset

Sähkönsiirto viittaa sähköenergian kuljettamiseen ja jakeluun sähkölaitokselta kuluttajalle. Tämän palvelun tarjoaa aina paikallinen jakeluyritys, eikä sähkönsiirtoa voi kilpailuttaa. Sähkönsiirron kustannus koostuu perusmaksusta ja siirrettyjen energiamäärien määrästä.

Sähkövero

Osana sähkön kokonaiskustannuksia on verot. Kuluttajat maksavat sähköstään arvonlisäveroa, sähköveroa ja huoltovarmuusmaksua sähköenergian ja -siirron lisäksi. Sähkövero laskutetaan yhdessä sähkönsiirron kanssa, ja sen määrä riippuu kulutetun sähkön määrästä. Tällä hetkellä sähköveroa laskutetaan noin 2,79 senttiä per kilowattitunti. Sähkövertailu.fi hintavertailussa kuluttajien sähkösopimuksien arviot ottavat aina sähköveron huomioon. Yrityksien sähkösopimuksien vertailussa ALVia ei oteta huomioon.

Sähkön kokonaiskustannusten rakenne

Kun tarkastellaan sähkösopimusta kokonaisuutena, sähköenergian, sähkönsiirron ja verojen osuudet ovat yleensä melko tasapainossa. Yleinen sääntö on, että noin kolmasosa maksetusta sähkön hinnasta muodostuu sähköenergiasta, toinen kolmasosa sähkönsiirrosta ja loput veroista. Loppujen lopuksi vain sähköenergian hintaa voi kilpailuttaa, sillä se on ainoa, joka on sähköyhtiöiden päätettävissä. Voit vertailla tämän hetken sähkötarjouksia täällä.

Sähkön hinta heijastaa energia-alan monimutkaista tasapainoa ja tulevaisuudessa sähkön hinnan arviot tulevat vaihtelemaan paljon uusien energian tuotantotapojen parantuessa.

Sähkön hintavertailu ja kilpailuttaminen

Sähkösopimusten hintavertailu ja kilpailuttaminen on tärkeää, kun halutaan löytää edullisin sähkön hinta. Eri sähkösopimustyypit, kuten kiinteähintaiset tai pörssisähkösopimukset, tarjoavat erilaisia etuja ja riskejä.

Sähkövertailu.fi -palvelu auttaa sinua tunnistamaan parhaan tarjouksen perustuen omaan kulutusprofiiliin antamalla sinulle tarkan arvion oikeista hinnoista ja näyttämällä sinulle laajimman valikoiman sähkösopimuksia. Käy kilpailuttamassa nykyinen sopimuksesi tai käy katsomassa tämän hetken halvimpia sähkösopimuksia alta.

Tässä Sähkövertailu.fi:stä löytyviä halvimpia sähkösopimuksia

Arviot ovat laskettu 2400 kWh vuosikulutuksella ja sisältävät arvonlisäveron. Löydät lisää sähkösopimuksia ja hakuvaihtoehtoja hintavertailustamme.

Sähkövertailu.fi-palvelussa on tehty jo yli 330 000 sopimusta vuodesta 2011 asti.

Kumppanimme Sopimustyyppi Tuote Arvio €/kk
Aalto Energia Yleissähkö Aalto Energia
Vartti Sesonkihinta
Tutustu tarjoukseen
Vartti Sesonkihinta 16 € Tutustu tarjoukseen
Vihreä Älyenergia Oy Yleissähkö Vihreä Älyenergia Oy
Vankka - 18kk määräaikainen - 2kk ilman kk-maksua!
Tutustu tarjoukseen
Vankka - 18kk määräaikainen - 2kk ilman kk-maksua! 16 € Tutustu tarjoukseen
Aalto Energia Yleissähkö Aalto Energia
Tyyni Vakiohinta
Tutustu tarjoukseen
Tyyni Vakiohinta 16 € Tutustu tarjoukseen
Hehku Energia Oy Pörssisähkö Hehku Energia Oy
Hehku Flex
Tutustu tarjoukseen
Hehku Flex 16 € Tutustu tarjoukseen
Vihreä Älyenergia Oy Yleissähkö Vihreä Älyenergia Oy
Vankka - 3kk määräaikainen - Fossiilivapaa
Tutustu tarjoukseen
Vankka - 3kk määräaikainen - Fossiilivapaa 16 € Tutustu tarjoukseen

Kaikki sähkösopimukset

Sähkön säästövinkit

Kotitalouksien ja yritysten on hyvä tietää, kuinka sähkön hinta voi vaikuttaa talouteen ja miten pienillä muutoksilla voi saavuttaa säästöjä. Energiatehokkuus on avainasemassa: esimerkiksi LED-valot, älykodin ratkaisut ja laitteiden käytön ajoitus voivat vähentää sähkönkulutusta merkittävästi. Voit lukea sivuiltamme lisää sähkön säästämisestä ja kotitalouden energiatehokkuudesta.

Pörssisähkön hyödyntäminen

Pörssisähkön hinnan vaihtelut antavat kuluttajille mahdollisuuden säästää, kunhan he ajoittavat energian käyttöään hinnan mukaan. Sähkön hinta vaihtelee tunneittain (ja lähitulevaisuudessa 15 minuutin välein), joten tiedon seuraaminen ja joustava energian käyttö voi johtaa merkittäviin säästöihin. Monet sähköyhtiöt tarjoavat nykyään sovelluksia tai työkaluja, joilla voit seurata sähkön spot hintaa reaaliajassa tai jopa etukäteen. Sähkövertailu.fi -palvelun vertailussa voit helposti nähdä kaikki sähkötarjoukset, joissa sähköyhtiöllä on oma mobiilisovellus käytettävänä.

Tulevaisuuden näkymät

Sähkön hinnan tulevaisuuteen vaikuttavat monet tekijät: uusiutuvan energian osuuden kasvu, teknologinen kehitys ja globaalit markkinatrendit. Politiikka ja lainsäädäntö muovaavat markkinoita, mikä puolestaan vaikuttaa sähkön hintaan. Yleisesti sähkön hinnan oletetaan laskevan tulevaisuudessa uusiutuvien sähköntuotantotapojen kehittyessä, mutta lähikuukausina tai vuosina suuria muutoksia ei ole vielä näkyvissä. Voit seurata keskiarvoista sähkön hinnan kehitystä seuraaville kuukausille ja jopa kahden vuoden päähän tulevaisuuteen NASDAQin futuurien avulla, mutta muista, että futuurit ovat vain arvioita ja monet eri seikat ja maailman tapahtumat voivat vaikuttaa lopulliseen hintaan.

Sähkön keskiarvohinta viimeisen 12 kuukauden aikana

Pylväsdiagrammi sähkön keskiarvohinnasta viimeisen vuoden aikana kuukausittain:

5.2023: 3,31 c/kWh

6.2023: 5,38 c/kWh

7.2023: 4,09 c/kWh

8.2023: 8,23 c/kWh

9.2023: 4,09 c/kWh

10.2023: 4,68 c/kWh

11.2023: 8,80 c/kWh

12.2023: 9,46 c/kWh

1.2024: 13,18 c/kWh

2.2024: 6,40 c/kWh

3.2024: 7,36 c/kWh

4.2024: 6,06 c/kWh

Hinnat sis. alv. Negatiiviset hinnat alv 0%. Lähde: Nord Pool hinnat tunneittain

Yhteenveto

Sähkön hinta on keskeinen aihe, joka koskettaa meitä kaikkia. Aktiivisella osallistumisella ja tietoisten valintojen tekemisellä voit vaikuttaa omaan sähkölaskuusi. Kilpailuta sähkösopimuksesi hinta Sähkön hintavertailussa:

Kilpailuta sähkösopimus ja säästät!

Kilpailuttamalla sähkösopimuksesi kauttamme säästät rahaa ja aikaa.

Katso myös nämä hyödylliset artikkelit sähköstä