Sähkökatko

Sähkökatkot puhuttavat suomalaisia erityisesti suurten luonnonmullistusten yhteydessä, mutta katkot ovat aiheuttaneet kovasti keskustelua myös niin sanotun energiakriisin aikana, jossa varsinkin syksyllä 2022 pelättiin ennennäkemättömän kovaa sähkönkulutusta talven aikana.

Suomessa onkin tehty viimekätinen keino kiertävien sähkökatkojen suhteen, joita tehdään ainoastaan tilanteissa, joissa maan sähköntuotanto uhkaa yksiselitteisesti loppua. Tällaiset kiertävät sähkökatkot ovat katkoksia, joita sähkön jakeluyhtiöt tekevät kahden tunnin jaksoissa.

Käytännössä kuluttajien sähkönsaanti on kuitenkin turvattu lähes tilanteessa kuin tilanteessa ja sähkökatkon aiheuttaa useimmiten jokin luonnonvoima tai muu poikkeuksellinen tilanne kuin kiertävä sähkökatkos.

Tässä artikkelissa kerromme sinulle, mitä sähkökatkoksen eteen tullessa kannattaa tehdä ja millaisiin keinoihin on syytä varautua.

Kilpailuta sähkösopimus ja säästät!

Kilpailuttamalla sähkösopimuksesi kauttamme säästät rahaa ja aikaa.

Mitä tehdä jos on sähkökatko?

Sähkökatko on yllättävä tilanne, mutta siihen on syytä suhtautua rauhallisesti. Energiateollisuus ylläpitää Sähkökatkot kartalla -palvelua, josta näkee, missä päin Suomea on sähkökatkoja. Kartasta on hyvä katsoa, millainen tilanne on katkosten suhteen.

Sähkökatkotilanteessa sähköyhtiöt tiedottavat asiakkaitaan yleensä nopeasti ja selkeästi. Todennäköisesti saatkin sähkökatkotilanteessa tekstiviestin verkkoyhtiöltä hyvin nopeasti katkoksen alkamisen jälkeen. On myös verkkoyhtiöiden etu tiedottaa nopeasti sähkökatkoista, sillä asiakaspalvelut tukkeutuvat verrattain nopeasti, jos tietoa sähkökatkoista ei tule.

Sähkökatkon eteen tullessa kannattaa aina myös selvittää se, onko kyse laiteviasta, kodin omista sähköistä vai sähköverkon viasta. Monet sähköyhtiöt kertovat omilla nettisivuillaan paljon erilaisia ohjeita sähkökatkojen suhteen. Esimerkiksi Caruna sähkökatko hakusanalla löytyy netistä paljon Carunan asiakkaille tarjoamia palveluja, joita ovat esimerkiksi erilaiset tiedotteet, toimintaohjeet sähkökatkon aikana sekä sähkökatkojen ilmoituspalvelu.

Sähkökatkon ensimmäinen merkki on tietysti se, että valot pimenevät, sähkölämmitys katkeaa ja muut kodin elektroniikkavälineet sammuvat. Esimerkiksi ruokien osalta kannattaa muistaa se, että kylmälaitteet lähtevät sulamaan saman tien, joten ruokien säilytyksen suhteen kannattaa olla tarkkana.

Sähkökatkoon voi myös varautua hankkimalla kotiin eräänlaisen hätävarapaketin eli ruokaa, juomavettä sekä tarvikkeita. Erilaiset pattereilla toimivat laitteet, kuten taskulamput ja varavirtalähteet on syytä pitää sähkökatkon varalta lähettyvillä.

Sähkölinjalle kaatunut puu on aiheuttanut sähkökatkoksen.
Kaatunut puu voi aiheuttaa sähkökatkoksen.

Saako sähkökatkoksesta korvauksen?

Kannattaa muistaa, että sähkökatko korvaus on mahdollista saada, jos sähkökatkos kestää vähintään 12 tuntia. Kilpailu- ja kuluttajavirasto on listannut sivuilltaan (kkv.fi/kuluttaja-asiat/asuminen/sahko/sahkokatkokset) erilaiset korvaustyypit. Korvaus on sitä suurempi mitä pidempi katkos on. Sähkökatkosta saatava korvaus koskee siirtomaksua.

Asiakas saa 12–24 tunnin katkoksesta 10% korvauksen vuotuisesta siirtomaksusta, 24–72 tunnin katkoksesta korvaus on 25%, 72–120 tunnin katkos oikeuttaa 50% korvaukseen ja 120–190 tunnin korvaus 100% korvaukseen, 192-288 tuntia 150% korvaukseen ja yli 288 tunnin korvaus 200% korvauksen vuotuisesta siirtomaksusta. Jos vuoteen osuu useampia sähkökatkoksia, korvauksia voi saada enintään 200% prosentin mukaan tai 2 000 euroon asti.

Sähkökatkojen korvauspolitiikka on melko sekavan oloinen viidakko, mutta nyrkkisääntönä on siis se, että alle 12 tunnin sähkökatkoista korvauksia ei voi saada. Tätä pidemmät sähkökatkokset oikeuttavat korvaukseen sähkön siirtomaksusta. Varsinaisesta sähkölaskusta ei siis ole luvassa korvauksia, sillä eihän sähkökatkon yhteydessä ole itse asiassa mitään sähkön kulutusta jota korvata. Sähkökatkos on myös lähtökohtaisesti siirtoyhtiöstä johtuva vika, jolloin korvauksesta vastaa siirron myynyt yhtiö. Selvitä siis mahdollisuutesi sähkökatkosta saataviin korvauksiin, jos aikarajat täyttyvät.

Kauanko sähkökatko kestää?

Sähkökatkon tarkkaa kestoa on tietysti mahdotonta arvioida, mutta ylivoimaisesti yleisin tilanne on se, että sähkökatkos on ohi ennen kuin edes juuri ehdimme reagoida siihen. Tällainen tilanne on tyypillinen esimerkiksi ukkosen ja salamoinnin aikana: sähköt katkeavat hetkeksi, mutta palaavat sitten lähes saman tien takaisin.

Nykyisin sähkökatkokset ovat melko harvinaisia erityisesti taajamissa, joissa sähköverkko on pääosin kaapeloitu maan uumeniin. Eniten sähkökatkoksia tapahtuukin haja-asutusalueella ja yleisimmät sähkökatkosten aiheuttajat ovat esimerkiksi sähkölinjojen päälle kasautuva lumi sekä erilaiset myrskyt. Nykyisten ennusteiden mukaan erilaiset sään ääri-ilmiöt ovat joka tapauksessa yleistymään päin, joten kuluttajan on syytä varautua varsinkin taajamien ulkopuolella välillä myös kertaluonteisesti pidempiinkin sähkökatkoksiin.

Onneksi sähköverkko kehittyy jatkuvasti ja esimerkiksi verkon diagnostiikkapalvelut ovat varsin kehittyneitä. Tämä tarkoittaa sitä, että sähkökatkosten syy on helppo paikantaa nopeasti. Teknologian kehityksessä auttavat nykyisin esimerkiksi dronet, joiden avulla verkon vikoja on aiempaa helpompi havaita.

Kilpailuta sähkösopimus ja säästät!

Kilpailuttamalla sähkösopimuksesi kauttamme säästät rahaa ja aikaa.

Mistä näen tulevat sähkökatkot?

Monia kuluttajia kiinnostavat sähkökatkot tänään sekä tulevat sähkökatkot. Ajankohtaisen tilanteen tämän päivän sähkökatkoista näet jo aiemmin tässä artikkelissa mainitun Energiateollisuuden Sähkökatkokartasta, jossa kerrotaan kuinka monta suomalaista on ilman sähköä kuinka monessa kunnassa. Samassa palvelussa kerrotaan minkä yhtiön asiakkaat ovat ilman sähköä.

Jos haluat selvittää tulevat sähkökatkot, paras tapa on mennä oman sähköyhtiön sivuille ja tutkia sieltä tiedotteita mahdollisista tulevista sähkökatkoista.

Valitettavasti tilanne on kuitenkin se, että vaikka esimerkiksi verkon huoltotöistä johtuvista sähkökatkoista pystytään informoimaan huolellisesti etukäteen, valtaosa sähkökatkoista on joka tapauksessa yllättäviä ja nopeasti eteen tulevia tilanteita.

Tuleeko kiertävä sähkökatkos yllättäen?

Vuoden 2022 aikana moni suomalainen törmäsi yllättävään termiin kiertävästä sähkökatkoksesta. Kiertävä sähkökatkos epävarmassa sähköntuotantotilanteessa aiheuttava kiertävä sähkökatkos, jossa sähköt katkaistaan kahden tunnin jaksoihin.

Kantaverkkoyhtiö Fingrid on kuitenkin kertonut, että ennen kuin sähkönjakelua rajoittaviin toimenpiteisiin ryhdytään, kartoitetaan aina ensin esimerkiksi sähkön suurimpien kuluttajien kuten teollisuuslaitosten toimenpiteet. Jos verkon kapasiteetti on täynnä ja kaikki häiriöihin varatut voimalaitoksetkin ovat käytössä, voidaan turvautua näihin viimekätisiin keinoihin kuluttajien sähkönjakelun katkaisemiseksi.

Tällainen kiertävä sähkökatkos ei kuitenkaan tule yllättäen, vaan tällaisista viestitellään mediassa sekä asiakkaille tarkemmin.

Mitä voi tehdä sähkökatkon aikana?

Mitä sitten sähkökatkon aikana voi oikein tehdä? Monen mielessä on ainakin vessassa käynti sekä suihkun käyttäminen. Veden käyttämiseen liittyvät asiat ovatkin olennaisia monen mielestä ja veden käytön mahdollisuudet riippuvatkin paljon siitä, missä päin Suomea sähkökatkos sattuu tapahtumaan.

Esimerkiksi pääkaupunkiseudulla vesiasioista vastaava HSY muistuttaa, että jos kiinteistöstä on sähköt poikki, veden käyttöä kannattaa välttää. Veden tulo ei kuitenkaan pääkaupunkiseudulla lopu, mutta veden paine voi olla normaalia alhaisempi. Veden laadussa ei ole muutoksia. Viemärin käyttöä kannattaa myös välttää, joten suihkussa käyminen ja vessan käyttäminen kannattaa pyrkiä jättämään minimiin lyhyen sähkökatkon aikana.

Yleisesti ottaen sähkökatkon aikana ei kuitenkaan kannata peseytyä tai käyttää vessaa, koska viemäreiden käyttöön tarvitaan sähköä ja pahimmassa tapauksessa viemäriverkko voi tukkeutua ja tulvia yli tilanteessa, jossa vessaa käytetään pitkittyneen sähkökatkon aikana.

Miten varaudut yllättävien tilanteiden varalle?

Sähkökatko on aina yllättävä tilanne, mutta siihenkin voi varautua huolellisella etukäteissuunnittelulla. Me kokosimme artikkelimme loppuun listan asioista, joiden avulla varaudut yllättäviin sähkökatkotilanteisiin jo ennakolta.

  • Selvitä oman sähköyhtiösi tiedotuskanavat. Lähes kaikki sähköyhtiöt kertovat tietyissä kanavissaan tulevista katkoksista ja informoivat yllättävistä tilanteista. Moni sähköyhtiö tarjoaa myös tekstiviesti tiedotusta sähkökatkojen varalta. Selvitä oman sähköyhtiösi tilanne jo ennakolta
  • Varaudu hätävaralla katkojen varalta. Sähkökatkojen varalta on hyvä varautua aina. Kotiin kannattaa hommata hätävararuokaa ainakin pariksi päiväksi sekä juomavettä vesikatkon varalta. Pidä myös patterikäyttöiset laitteet käden ulottuvilla, jos sähkökatko iskee. Tärkeitä välineitä ovat esimerkiksi patterikäyttöiset taskulamput, varavirtalähteet elektronisia laitteita kuten kännyköitä varten sekä myös esimerkiksi patteriradio.
  • Älä panikoi. Sähkökatkot kestävät nykyisin keskimäärin vähemmän aikaa kuin aiemmin. Pitkät sähkökatkot ovat nykyisin melko harvinaisia, joten todennäköisempää on että sähköt ovat pois lyhyen aikaa verrattuna menneisyyden hyvinkin pitkiin katkoihin.

Sähkökatko ei juuri koskaan ole positiivinen asia, mutta hyvä varautuminen ja asioiden selvittäminen edesauttaa sähkökatkostilanteesta selviämistä.

Kilpailuta sähkösopimus ja säästät!

Kilpailuttamalla sähkösopimuksesi kauttamme säästät rahaa ja aikaa.

Katso myös nämä hyödylliset artikkelit sähköstä