Muuttajan muistilista

Vanhemmat ja lapsi tutkivat muuttajan muistilistaa ja suunnittelevat muuttoa. Ympärillä näkyy muuttolaatikoita. Perhe vaikuttaa innostuneelta.

Muuttoon valmistautuminen on syytä aloittaa jo hyvissä ajoin ennen varsinaista muuttopäivää, jotta muutto sujuu ongelmitta, ja elämä uudessa asunnossa pääsee heti hyvään alkuun. Erityisen tärkeää on suunnitella muuttopäivä kunnolla, huolehtia sopimusasiat kuntoon sekä ilmoittaa muutosta kaikille tarvittaville tahoille. Tämän kattavan muistilistan avulla vältät yleisimmät muuttoon liittyvät sudenkuopat ja varmistat, että muutto uuteen kotiin aiheuttaa mahdollisimman vähän stressiä sinulle, perheellesi sekä muuttoavullesi. Olemme koonneet tähän Suomen kattavimman muuttajan muistilistan, joka auttaa sinua muuton jokaisessa vaiheessa. Onnea matkaan ja uuteen kotiin!

Sopimus- ja ilmoitusasiat

Muuttoon liittyy paljon tärkeitä sopimus- ja ilmoitusasioita, jotka on hyvä hoitaa hyvissä ajoin. Näin varmistat, että kaikki tarvittavat tahot ovat tietoisia muutostasi ja vältyt ikäviltä yllätyksiltä. Käydään läpi tärkeimmät asiat, jotka sinun tulee muistaa hoitaa.

Huolehtimalla olennaiset sopimukset ja ilmoitukset kuntoon hyvissä ajoin ennen muuttoa vältyt ikäviltä yllätyksiltä muuttopäivänä uudessa kodissasi sekä turhilta kustannuksilta, jotka johtuvat sopimusten purkamisen tai asianmukaisen siirtämisen laiminlyömisestä. Alla olevien vinkkien avulla pääset pitkälle muuttoon liittyvien sopimusasioiden suhteen. Mieti silti vielä omakohtaisesti onko sinulla syytä ilmoittaa esimerkiksi uusi osoitteesi paikkoihin, joita tässä muistilistassa ei erikseen mainita.

Muuttoilmoitus

  • Muuttoilmoituksen tekeminen sekä Digi- ja väestötietovirastolle että Postille onnistuu helpoiten yhdellä ilmoituksella verkossa. Tämä on yksi tärkeimmistä muuttoon liittyvistä ilmoituksista, joten hoida se ensimmäisten joukossa.
  • Voit tehdä muuttoilmoituksen aikaisintaan kuukausi ennen muuttoa. Muistathan myös, että ilmoitus on tehtävä viimeistään viikon kuluttua muutosta. Kannattaa kuitenkin tehdä ilmoitus hyvissä ajoin, jotta vältyt mahdollisilta ongelmilta postin kanssa ja varmistat, että kaikki tärkeät tahot saavat tiedon uudesta osoitteestasi ajoissa.
  • Useimmat viranomaiset sekä monet yritykset ja yhteisöt saavat päivitetyt osoitetietosi automaattisesti muuttoilmoituksesi perusteella, mutta osoitteen muutoksesta on varmuuden vuoksi syytä ilmoittaa erikseen esimerkiksi työnantajalle, pankille, vakuutusyhtiölle, ammattiliitolle, kirjastolle ja tilaamiesi lehtien asiakaspalveluun. Olethan varma, että esimerkiksi sinulle osoitetut laskut löytävät oikeaan osoitteeseen ja maksetaan ajallaan. Tee lista kaikista tahoista, joille sinun pitää ilmoittaa muutosta, ja käy se huolellisesti läpi.
  • Muutosta on ilmoitettava erikseen myös sekä vanhan että uuden taloyhtiösi isännöitsijöille ja huoltoyhtiöille. Tämä on erityisen tärkeää, jotta saat tarvittavat tiedot ja ohjeet uudesta asunnostasi, kuten avainkäytännöt, autopaikat ja saunavuorot. Samalla voit tiedustella taloyhtiön käytännöistä ja säännöistä.
  • Kattava lista tahoista, jotka saavat tiedon osoitteen muutoksesta, löydät postin ja väestötietojärjestelmän verkkosivuilta. Käy nämä listat huolellisesti läpi ja tarkista, onko joukossa tahoja, joille sinun pitäisi ilmoittaa muutosta erikseen. Muista, että vaikka monet tahot saavat tiedon automaattisesti, on aina parempi varmistaa asia itse.

Sähkösopimus

Sähkösopimuksen hoitaminen on yksi tärkeimmistä muuttoon liittyvistä asioista. Ilman toimivaa sähkösopimusta uudessa kodissasi voi tulla ikäviä yllätyksiä. Käydään läpi tärkeimmät asiat sähkösopimuksen hoitamiseen liittyen.

  • Vanhan sähkösopimuksen purkaminen ja uuden sähkösopimuksen hankkiminen tulevaan kotiisi on syytä hoitaa hyvissä ajoin, mieluiten heti kun tiedät uuden osoitteesi ja muuttopäivän. Näin et joudu maksamaan ylimääräistä ja voit olla varma siitä, että valot ja kylmälaitteet toimivat uudessa kodissasi heti muuttopäivänä. Muista myös tarkistaa, onko uudessa asunnossasi sähkömittari ja missä se sijaitsee. Tämä tieto voi olla hyödyllinen uutta sopimusta tehdessäsi.
  • Toistaiseksi voimassa olevan sähkösopimuksen purkamisesta on ilmoitettava viimeistään kaksi viikkoa ennen sopimuksen purkua. Vanhan sopimuksen purkaminen ja uuden solmiminen onnistuvat ottamalla puhelimitse yhteyttä sähköyhtiöön tai useimmiten myös kätevästi verkossa. Tarkista myös määräaikaisen sopimuksen ehdot, jos sellainen on voimassa. Muista pyytää vahvistus sekä vanhan sopimuksen päättymisestä että uuden alkamisesta.
  • Kilpailuttamalla sähkösopimukset voit saavuttaa tuntuvia säästöjä. Muutto on erinomainen tilaisuus vertailla eri sähköyhtiöiden tarjouksia ja valita itsellesi sopivin vaihtoehto. Kiinnitä huomiota sekä hintaan että sopimuksen ehtoihin, kuten määräaikaisuuteen ja mahdollisiin lisäpalveluihin. Voit myös harkita vihreää sähköä, jos ympäristöystävällisyys on sinulle tärkeää.

Muut tärkeät sopimusasiat muuton yhteydessä

Sähkösopimuksen lisäksi on monia muita tärkeitä sopimuksia ja asioita, jotka tulee hoitaa muuton yhteydessä. Nämä voivat vaihdella henkilökohtaisen tilanteesi mukaan, mutta seuraavat asiat ovat yleisesti ottaen tärkeitä huomioida.

  • Mikäli asut vuokralla, ilmoita asiasta vuokranantajallesi heti kun muutto uuteen asuntoon varmistuu. Vuokrasopimuksiin liittyy yleensä kuukauden mittainen irtisanomisaika, joten hoida vanhan vuokrasopimuksen purku siten, että et joudu maksamaan turhaan vanhasta asunnostasi. Tarkista vuokrasopimuksesi ehdot ja irtisanomisaika. Muista tehdä irtisanominen kirjallisesti ja pyydä vuokranantajalta kuittaus. Sovi myös loppusiivouksesta ja avainten palautuksesta hyvissä ajoin.
  • Ilmoita muutosta vakuutusyhtiöösi ja hoida kotivakuutuksesi kuntoon siten, että myös uusi kotisi on vakuutettu. Voit siirtää vanhan kotivakuutuksesi uuteen osoitteeseen tai purkaa vanhan vakuutussopimuksesi ja hankkia kotivakuutuksen uudesta vakuutusyhtiöstä. Muutto on hyvä tilaisuus kilpailuttaa kotivakuutus ja varmistaa, että vakuutusturva vastaa uuden kotisi tarpeita. Kun olet yhteydessä vakuutusyhtiöösi, varmista myös että kotivakuutuksesi vakuutusturva on riittävän laaja korvaamaan myös muuton aikana mahdollisesti tapahtuvat vahingot. Tarkista myös, kattaako vakuutus irtaimiston kuljetuksen muuton aikana vai tarvitsetko erillisen muuttovakuutuksen.
  • Jos olet oikeutettu asumiseen liittyviin KELAn tukiin, selvitä hyvissä ajoin, miten osoitteen muutos vaikuttaa tukiisi ja toimita tarvittavat lomakkeet oikein täytettyinä. KELAN verkkosivuilta löydät kattavasti tietoa asunnonvaihtoon liittyvistä etuuksista. Muista, että asumistuki ja muut etuudet eivät siirry automaattisesti uuteen osoitteeseen, vaan sinun tulee hakea niitä uudelleen tai ilmoittaa muutoksesta. Tarkista myös, vaikuttaako muutto muihin saamiisi tukiin tai etuuksiin. Toimita KELAlle uuden asunnon vuokrasopimus tai muut tarvittavat asiakirjat mahdollisimman pian.
  • Vältä katkot nettiyhteydessä ja sovi liittymäsi siirrosta etukäteen operaattorisi kanssa. Tarkista uuden asuntosi nettiyhteysvaihtoehdot ja vertaile eri operaattoreiden tarjouksia. Muista ottaa huomioon mahdolliset asennusajat ja -kustannukset. Jos työskentelet kotoa käsin tai opiskelet, toimiva nettiyhteys on erityisen tärkeä heti muuton jälkeen. Harkitse myös mobiililaajakaistaa väliaikaisratkaisuna, jos kiinteän yhteyden asentamisessa on viiveitä.

Muuttoon liittyvät käytännön järjestelyt

Muuton sujuvuuden kannalta on tärkeää suunnitella käytännön järjestelyt huolellisesti. Hyvä valmistautuminen säästää aikaa, vaivaa ja hermoja muuttopäivänä. Käydään läpi tärkeimmät käytännön asiat, jotka sinun tulee huomioida muuttoa suunnitellessasi.

Muutto aiheuttaa aina jonkin verran stressiä ja voi olla raskaskin urakka, mutta huolellisella suunnittelulla ja valmistautumisella varmistat, ettei muutto aiheuta ylimääräistä kuormitusta sinulle tai kukkarollesi. Sopivilla ennakkovalmisteluilla työ sujuu luontevasti ja voit jopa nauttia prosessista. Tarvittavan avun ja tarpeiston hankkiminen sekä varaaminen on syytä aloittaa jo viikkoja ennen muuttopäivää. Tee itsellesi selkeä aikataulu ja tehtävälista, jotta voit seurata edistymistäsi ja varmistaa, että kaikki tärkeät asiat tulevat hoidetuksi ajoissa.

Muuttoapu

Muuttoapu on yksi tärkeimmistä asioista, joka kannattaa järjestää hyvissä ajoin. Oli kyseessä sitten ammattilaiset tai ystävät, riittävä apu tekee muutosta huomattavasti sujuvampaa ja vähemmän stressaavaa. Käydään läpi eri vaihtoehtoja ja huomioitavia asioita muuttoavun järjestämisessä.

  • Kun muuton ajankohta on varmistunut, mieti tarvitsetko ulkopuolista apua muuttoon ja varmista ajoissa, että tarvittava apu on käytettävissäsi. Riippumatta siitä, haluatko tilata muuttopalvelut alan yritykseltä vai luotatko ystävien apuun, sinun on syytä sopia muuttoavusta hyvissä ajoin, jotta et jää yksin toivottomalta tuntuvan urakan kanssa. Jos päädyt pyytämään apua ystäviltä, varmista että pyydät riittävästi ihmisiä ja sovit selkeästi päivämäärän ja kellonajan. Muista myös, että ystävien auttaessa sinun vastuullasi on järjestää heille ruokaa ja juomaa kiitokseksi avusta.
  • Koska muutot ajoittuvat useimmiten kuukauden lopulle, loppukuusta muuttofirman apua voi olla hankala saada lyhyellä varoitusajalla. Siksi päätös muuttoyrityksen käytöstä sekä varaus on parasta tehdä jo alkukuusta, jotta voit varmistaa muuttoavun ja ehdit vertailla yritysten tarjouksia. Kun tilaat muuttopalveluita alan yritykseltä, tiedustele samalla muuttohenkilöstön valmiuksista suorittaa tarvittavia asennustöitä. Kysy myös yrityksen vakuutuksista, pakkausmateriaaleista ja mahdollisista lisäpalveluista kuten pakkaus- tai purkupalveluista. Vertaile eri yritysten hintoja, mutta muista, että halvin ei aina ole paras vaihtoehto - kiinnitä huomiota myös yrityksen kokemukseen ja asiakaspalautteisiin.
  • Vaikka omistaisitkin henkilöauton, muuttoauton vuokraaminen voi säästää aikaa sekä ajokilometrejä ja mahdollistaa suurempien muuttokuormien siirtämisen kerralla. Muistathan myös, että kuorma-auton tai yli 3 500 kg painavan pakettiauton kuljettamiseen tarvitset B-luokkaa korkeamman ajokorttiluokan, joten myös kuljettajan hankkiminen voi olla tarpeen. Jos päädyt vuokraamaan muuttoauton, varaa se hyvissä ajoin, erityisesti jos muutat kuukauden vaihteessa. Tarkista auton kunto ennen vuokrausta ja varmista, että vakuutus kattaa mahdolliset vahingot. Suunnittele myös reitti etukäteen ja ota huomioon auton koko pysäköintiä ja ajoreittejä suunnitellessa.

Muuttotarvikkeet

Oikeat muuttotarvikkeet tekevät muutosta huomattavasti helpompaa ja turvallisempaa. Hyvät pakkausmateriaalit suojaavat tavaroitasi ja tekevät niiden kuljettamisesta ja purkamisesta sujuvampaa. Käydään läpi tärkeimmät muuttotarvikkeet ja vinkit niiden hankintaan.

  • Esineiden pakkaamiseen muuttoa varten tarvitset luonnollisesti muuttolaatikoita. Muuttolaatikoiden vuokraaminen on aina kätevä vaihtoehto, sillä erityisesti muuttoon tarkoitetut laatikot ovat kestäviä sekä tilavia, ja pystyt pinoamaan ne vakaasti päällekkäin muuttoauton perään. Vuokrattavat muuttolaatikot ovat usein myös ympäristöystävällisempi vaihtoehto kuin kertakäyttöiset pahvilaatikot. Muista varata riittävästi laatikoita - yleensä tarvitset niitä enemmän kuin alun perin arvioit. Voit myös harkita erikoislaatikoita esimerkiksi vaatteille, kirjoille tai astioille, sillä ne helpottavat pakkaamista ja tavaroiden järjestämistä uudessa kodissa.
  • Jos haluat säästää muuttolaatikoiden hankinnassa, voit pitää silmäsi auki ja tarkkailla, voisitko saada ilmaiseksi tyhjiä pahvilaatikoita esimerkiksi kaupoista tai työpaikaltasi. Pahvilaatikot ovat käteviä muuttokuorman pakkaamisessa, ja mitä aikaisemmin aloitat laatikoiden keräämisen, sitä aikaisemmin pääset myös aloittamaan tavaroiden kiireettömän pakkaamisen välttyen ikävältä ”loppukiriltä” pakkaamisen kanssa. Samalla vältyt myös vuokralaatikoiden palauttamiselta, sillä voit heittää ylimääräiset pahvilaatikot suoraan kierrätykseen.
  • Kun muuttopäivä alkaa lähestyä ja pakkaamisen aika alkaa olla käsillä, kuplamuovia ja pakkauspaperia tai sanomalehtipaperia on hyvä olla varastossa, sillä niiden avulla särkyvien esineiden hellävarainen pakkaaminen laatikoihin onnistuu turvallisesti.
  • Muuttopäivän lähestyessä kannattaa myös pitää huoli siitä, että sinulla on kaikki muutossa tarvittavat työkalut mm. pesukoneen liitäntöjen irrottamiseen, valaisimien kiinnittämiseen ja kalusteiden purkuun tai kokoamiseen. Meisseleiden, vasaroiden ja kuusiokoloavainten lisäksi myös mittanauha voi osoittautua yllättävän tarpeelliseksi, kun vastassa on suuria kalusteita ja kapeita oviaukkoja tai hupeneva määrä muuttoauton tavaratilaa.

Sujuvan muuttopäivän avaimet

  • Muuttopäivä on aina pitkä ja raskas, joten on erityisen tärkeää huolehtia omasta jaksamisestasi. Pidä siis huolta siitä, että pystyt aloittamaan muuttopäiväsi hyvin levänneenä. Kun olet hoitanut kaiken kuntoon jo muutamia päiviä etukäteen, sinun ei tarvitse pyöriä muuttopäivän vastaisena yönä sängyssä stressaten siitä, oletko varmasti muistanut tehdä kaiken valmiiksi.
  • Kun loppusiivous on tehty hyvissä ajoin ja valtaosa irtaimistosta on paketoitu, suojaa lattiat muuttopäivää varten esimerkiksi pahveilla tai muovilla erityisesti mikäli ulkona on kovin märkää. Näin vältyt ylimääräiseltä siivoamiselta sen jälkeen, kun kaikki tavarat on kannettu pois, ja asuntosi on luovutuskunnossa pienen pintaputsauksen jälkeen.
  • Muuttopäivänä käytännössä kaiken irtaimiston pitäisi olla jo pakattuna laatikoihin ja tekstiilien tulisi olla omissa säkeissään. Pakkaamisen yhteydessä on jo syytä ennakoida muuton sujuvuus merkitsemällä jokaiseen laatikkoon, säkkiin ja pakkaukseen tieto siitä, mihin huoneeseen asiat kuuluvat uudessa kodissasi. Kun esimerkiksi laatikon kannessa on merkintä OH, kantajat tietävät automaattisesti sen kuuluvan olohuoneeseen, eikä sinun tarvitse olla neuvomassa jokaista pakettia erikseen oikeaan paikkaan.
  • Edellisenä päivänä voi olla hyödyllistä myös miettiä valmiiksi, missä järjestyksessä pakatut tavarat siirretään muuttoautoon ja uuteen kotiin. Kun marssijärjestys on selvä, aikaa ei kulu esineiden turhaan siirtelemiseen, ja muuttaminen tapahtuu unelmatilanteessa sopivan järjestelmällisesti.
  • Jos mahdollista, kannattaa huolehtia etukäteen myös siitä, että muuttoautosi on mahdollista pysäköidä riittävän lähelle ulko-ovea. Esteetön kulkureitti ja lyhyt välimatka nopeuttavat muuttokuorman siirtämistä autosta sisätiloihin huomattavasti.
  • Jos saat muuttoavun omilta ystäviltäsi ja sukulaisiltasi, pidä huoli siitä, että muuttopäivän ruokahuolto on kunnossa. Hyvin ravittu muuttoporukka hoitaa urakan paljon tyytyväisempänä, ja sujuvasti suunniteltu ruokatauko säästää aikaa, kun evästä ei tarvitse soveltaa lennosta kesken kaiken. Varaa ruokaa tai suunnittele valmiiksi, mistä hankitte murkinaa työn lomassa, jotta kaikki sujuisi rasvattuna. Raskaan urakan päätteeksi ja aikana muuttoapu voi myös kaivata virvokkeita, joten varaudu urakkaan muuttoporukan ja muuton raskauden mukaisesti.
  • Jos haluat, voit myös asettaa muutolle alustavan aikataulun osatavoitteiden perusteella. Missä ajassa odotat että tietty osa kuormasta on siirretty osoitteesta toiseen? Milloin olisi hyvä aika pitää ruokatauko? Milloin voisit odottaa urakan olevan paketissa? Jos laadit muutolle aikataulun, varaudu myös odottamattomiin viivästyksiin ja muista maltti silloin, kun asiat eivät etene täysin suunnitelmien mukaan. Muutto on aina hankala projekti.

Nainen ja mies kantavat muuttolaatikoita. Taustalla teksti 'Tervetuloa uuteen kotiin'. Kuva välittää muuton iloa ja jännitystä.

Tervetuloa uuteen kotiin!

  • Kun muutto on valmis ja tavarat ovat paikallaan, on aika huolehtia vielä muutama käytännön asia. Asenna palovaroittimet uuteen kotiisi paloturvallisuuden takaamiseksi. Muista, että edellisen vuokralaisen saunavuorot ja autopaikat eivät tavallisesti sisälly vuokrasopimukseesi, joten ilmoittaudu nopeasti jonoon tarvittaessa. Onhan uusi isännöitsijäsi tietoinen muutostasi, jotta saat oveesi ja postilaatikkoosi oman nimesi? Tarkista vielä onko irtaimistosi selviytynyt ehjänä muutosta.
  • Kun kaikki on tallessa, ehjänä ja paikallaan, asetu taloksi, tutustu lähialueen palveluihin sekä ympäristöön ja nauti elämästäsi uudessa kodissa. Rankka urakka on nyt takanapäin ja olet ansainnut hetken rauhaa. Tervetuloa kotiin!

Usein kysyttyä -sivulta löytyy myös muutamia muuttoon liittyviä sekä muita hyviä kysymyksiä - tietysti vastausten kera.

Tee sähkösopimus verkossa - nyt!

Muistilista


  • Muuttoilmoitus
  • Ilmoita myös isännöitsijälle
  • Sähkösopimus
  • Kotivakuutus
  • Vanhan vuokrasopimuksen irtisanominen
  • Nettiliittymä
  • Muuttoavun ja -auton hankkiminen
  • Tarvittavat pakkausmateriaalit ja työkalut
  • Pakkaaminen
  • Loppusiivous
  • Muuttopäivän toimintasuunnitelma
  • Muuttopäivän ruokahuolto
  • Vanhan asunnon avainten luovutus
  • Onnistunut uusi alku uudessa kodissa