Mistä löytyy halvin sähkösopimus?

Sähkön hinta on puhuttanut suomalaisia viime aikoina erityisen paljon. Tällä hetkellä monella onkin hakusessa sähkösopimus tarjous, joka pitäisi kulutuksen hinnat kurissa. Edullinen sähkösopimus on haluttua tavaraa ja tässä artikkelissa kerromme, mitä sinun kannattaisi ottaa huomioon sähkösopimusta vertaillessa ja tarjouksia tutkiessa.

Tässä Sähkövertailu.fi:stä löytyviä halvimpia sähkösopimuksia

Arviot ovat laskettu 2400 kWh vuosikulutuksella ja sisältävät arvonlisäveron. Löydät lisää sähkösopimuksia ja hakuvaihtoehtoja hintavertailustamme.

Sähkövertailu.fi-palvelussa on tehty jo yli 330 000 sopimusta vuodesta 2011 asti.

Kumppanimme Sopimustyyppi Tuote Arvio €/kk
Vihreä Älyenergia Oy Pörssisähkö Vihreä Älyenergia Oy
Verraton Tunti - Fossiilivapaa
Tutustu tarjoukseen
Verraton Tunti - Fossiilivapaa 16 € Tutustu tarjoukseen
Hehku Energia Oy Pörssisähkö Hehku Energia Oy
Hehku Flex
Tutustu tarjoukseen
Hehku Flex 16 € Tutustu tarjoukseen
Nordic Green Energy Pörssisähkö Nordic Green Energy
Ilmasto pörssisähkö - 3kk kuukausimaksut -50%!
Tutustu tarjoukseen
Ilmasto pörssisähkö - 3kk kuukausimaksut -50%! 16 € Tutustu tarjoukseen
Aalto Energia Yleissähkö Aalto Energia
Tyyni Vakiohinta
Tutustu tarjoukseen
Tyyni Vakiohinta 16 € Tutustu tarjoukseen
Vihreä Älyenergia Oy Yleissähkö Vihreä Älyenergia Oy
Vankka - 3kk määräaikainen - Fossiilivapaa
Tutustu tarjoukseen
Vankka - 3kk määräaikainen - Fossiilivapaa 16 € Tutustu tarjoukseen

Kaikki sähkösopimukset

Sähkösopimusten maailmassa kuluttajaa kiinnostaa tietysti halvin sähkö ja sen myötä tuleva sähkösopimus. Nykyisellä mallilla sähkösopimuksia on saatavilla määräaikaisia ja toistaiseksi voimassa olevia. Toistaiseksi voimassa olevien sopimusten alle voidaan laskea nykyisin myös voimakkaasti kasvussa oleva pörssisähkösopimus.

Halvan sähkösopimuksen metsästäminen voi olla melkoinen viidakko. Tässä artikkelissa kerromme sinulle mistä löytyy halvin sähkösopimus ja mitä sinun kannattaa huomioida ennen sopimukseen sitoutumista.

Sähkösopimusten vertailuun käytetään Sähkövertailu-palvelua tietokoneella.
Sähkösopimuksia kannattaa vertailla vähintään kerran vuodessa. Halvimman sähkösopimuksen löydät helpoiten Sähkövertailusta.

Halvin sähkö – mistä ja miten

Halpa sähkösopimus siintelee monen asiakkaan mielessä juuri nyt, mutta mistä löytyy se paras sähkösopimus tarjous sekä lopulta halvin sähkö. Sähkösopimuksen hintaa kannattaa todellakin vertailla ja etsiä omiin tarpeisiin parhaiten soveltuva ratkaisu. Päivän sähkötarjousta etsiessä kannattaa ehdottomasti miettiä useampaa asiaa, jotta välttyy pettymyksiltä.

Monet sähköyhtiöt tarjoavat asiakkailleen nykyisin pörssisähköön sidottua sopimusta. Käytännössä pörssisähkön hinta määräytyy sähköpörssissä ja seuraavan vuorokauden sähkön hinta määritellään edellisen vuorokauden puolella. Pörssisähkö on hyvä ratkaisu niille kuluttajille, jotka pystyvät optimoimaan sähkön kulutusta ja ajoittamaan esimerkiksi isojen kodinkoneiden kuten pyykinpesukoneen käytön halvan sähkön tunteihin.

Pörssisähkö ei kuitenkaan ole kaikille optimaalinen ratkaisu. Esimerkiksi kerrostaloissa pyykkiä ei voi pestä mielivaltaisesti mihin tahansa vuorokauden aikaan. Tällaisissa tilanteissa pörssisähkön hinnan vaihtelujen hyöty voi jäädä pienemmäksi.

Sähkösopimusten vertailu kuitenkin kannattaa ja vertailun pohjaksi kannattaa ottaa oma sähkönkulutus sekä omat tarpeet. Halvin sähkötarjous sekä halvin sähkösopimus voi olla toiselle pörssisähköön sidottu, toiselle taas vuoden tai kahden vuoden diiliin sidottu.

Kilpailuta sähkösopimus ja säästät!

Kilpailuttamalla sähkösopimuksesi kauttamme säästät rahaa ja aikaa.

Kannattaako määräaikainen sähkösopimus?

Pörssisähkön vaihtoehdoksi on tarjolla nykyisin esimerkiksi erilaisia kiinteähintaisia määräaikaisia sähkösopimuksia. Tällaiset sopimukset ovat tyypillisesti vuoden tai kahden vuoden määräaikaan sidottuja. Markkinoille on kuitenkin sähkön hinnan noustua tullut kaikenlaisia sopimuksia, myös esimerkiksi puolen vuoden määräaikaisia sopimuksia.

Määräaikaisessa sopimuksessa kannattaa huomioida se, että sopimus on voimassa aina määräajan eikä sitä voi irtisanoa ennen kuin sopimusaika on päättynyt. Tämä voi olla kuluttajan kannalta sekä etu että haitta. Määräaikaisessa sopimuksessa sähkön kilowattitunnin hinta on lähtökohtaisesti kiinteä eli jos sähkön hinta esimerkiksi nousee tämän hintarajan yli, kuluttajan maksama hinta pysyy silti samana. Vastaavasti haittapuolena on se, että jos sähkön hinta tulee merkittävästi alaspäin, kuluttaja ei saa hintaetua, vaan sopimuksen hinta pysyy samana.

Tyypillisimmät määräaikaiset sähkösopimukset ovat 12 tai 24 kuukauden mittaisia. Halvin sähkö 12kk on yleensä kilowattituntihinnaltaan kalliimpi kuin halvin sähkö 24kk. Mitä pidempi sähkösopimus siis on, sitä halvemmaksi se sopimuksen solmimisen vaiheessa todennäköisemmin muodostuu. On kuitenkin muistettava, että sopimuksesta ei pääse irti ennen kuin määräaika on täynnä.

Edellä mainituista syistä kahden vuoden sähkösopimukseen sitoutuminen voi olla melkoisen pitkä aika, joten kuluttajan kannattaa määräaikaista sopimusta etsiessään pyrkiä löytämään yhden vuoden sähkösopimus ja sille edullinen sähkötarjous.

Halvin toistaiseksi voimassa oleva sähkösopimus?

Toistaiseksi voimassa oleva sähkösopimus eroaa määräaikaisesta sähkösopimuksesta sen helppouden vuoksi. Tällainen sähkösopimus on siis voimassa niin kauan kuin asiakas haluaa, joka tarkoittaa myös sitä, että sopimusta voi halutessaan vaihtaa milloin tahansa. Halvin toistaiseksi voimassa oleva sähkösopimus mahdollistaa siis myös sähkösopimuksilla kikkailun erotuksena määräaikaisista sopimuksista, joihin käyttäjä on naimisissa niin kauan kuin sopimuksen määräaikaisuus on voimassa.

Toistaiseksi voimassa oleva sähkösopimus ei välttämättä ole kuitenkaan se ole halvin sähkösopimus, sillä useimmiten sähköyhtiöt keskittävät parhaimmat tarjouksensa määräaikaisiin sähkösopimuksiin, joita käsittelimme edellisessä kappaleessa.

Toistaiseksi voimassa olevan sähkösopimuksen etuna ja haittana on hintojen vaihtelu. Tällaisessa sopimuksessa sähkön hinta tarkistetaan automaattisesti 2-4 kertaa vuodessa sähkömarkkinoiden hintatilanteesta johtuen. Sähkön myyntihinta voi siis muuttua, mutta toisaalta asiakasta ei myöskään ole sidottu pitkiin määräaikoihin, vaan sopimuksen voi irtisanoa ja vaihtaa halutessaan koska tahansa. Toistaiseksi voimassa olevan sähkösopimuksen hinnanmuutokset astuvat voimaan 30 päivän kuluttua sähköyhtiön ilmoituksesta.

Paljonko sähkö maksaa 2023?

Paljonko sähkön hinta sitten on vuonna 2023? Sähkön hinta on alkuvuodesta 2023 ollut sähköpörssissä keskimäärin hieman alle 10 senttiä kilowattitunnilta. Sähkön hintaa nostavat sähkömarkkinoiden vaikea tilanne, Olkiluoto 3 -ydinvoimalan viivästymiseen liittyvät asiat sekä tietysti vuodenajoista johtuvat kylmät ilmat.

Sähkön hinnan ennustamiseen käytetään sähkön futuurihintaa, mutta Suomen osalta pelkästään futuurien pohjalta ennustaminen on vaikeaa, koska Suomi on alueena sen verran pieni ennustamisen kannalta.

Sähkön futuurihinnat kertovat kuitenkin jotain sähkön hinnasta ja sen kehityksestä. Maalis-huhtikuussa 2023 sähkön futuurihinta on noin 9-10 senttiä kilowattitunnilta ja vuoden toiselle kolmannelle hinnan ennustetaan nousevan aavistuksen yli 10 sentiksi kilowattituntia kohden. Kesäkuukausien aikana hinta painuu noin yhdeksään senttiin kilowattitunnilta ja vuoden viimeinen kolmannes on ennusteiden mukaan vuoden kallein, lähes 12 senttiä kilowattitunnilta.

Vuoden 2022 lopulla ennustettu katastrofimainen nousu sähkön hinnassa ei siis näytä toteutuvan ainakaan sellaisten kauhuskenaarioiden osalta, joiden mukaan sähkön kilowattitunnin hinta kohoaisi jopa useampaan euroon. Futuurien pohjalta ennuste on alimmillaan 20 senttiä kWh talvella ja kesällä olemme jo reilusti alle 10 sentin kWh hinnassa.

Miksi halvin sähkötarjous ei välttämättä ole paras vaihtoehto

Kriittisen kuluttajan kannattaa vertailla sähkösopimuksia ahkerasti. Markkinoilla on tarjolla useita vaihtoehtoja, joista tyypillisimmät ovat 12 tai 24 kuukauden määräaikaiset sopimukset, toistaiseksi voimassa oleva sopimus sekä pörssisähköön sidottu sopimusmallit.

Halvimman sähkösopimuksen valinta voi tietysti tuntua houkuttelevalta, mutta kannattaa silti miettiä, onko kaikista halvin sopimus se paras vaihtoehto. Usein halvin sähkösopimus on määräaikainen ja lähes aina hyvin pitkällä sopimusajalla. Nyrkkisääntönä näyttää nykyisin olevan se, että mitä pidempi sopimuksen määräaikaisuus on, sitä edullisempi sopimus on.

Määräaikaisen sähkösopimuksen etuna on sen helppous: hinta pysyy samana, vaikka sopimuskauden aikana sähkön hinta heilahtaisi hyvin korkeisiin lukemiin. Halvin sähkötarjous ei kuitenkaan välttämättä juuri nyt ole se paras vaihtoehto, sillä sähkön hinnat elävät voimakkaasti ja esimerkiksi aiemmin käsiteltyjen sähköfutuurien ennusteen perusteella hinnat ovat laskusuunnassa vuonna 2023 sekä 2024. Tämän ennusteen mukaan halvinkin määräaikainen sähkösopimus voi tulla kuluttajalle lopulta melko kalliiksi.

Pörssisähköön sidottu sähkösopimus voi olla kuluttajalle hyvä ratkaisu, jos kuluttajalla on motivaatiota seurata sähkön hinnan kehitystä ja ajoittaa sähkön käyttö niihin aikoihin, jolloin pörssisähkön hinta on alimmillaan.

Sähkösopimusten vertailu kannattaa aina

Oikeanlaista sähkösopimusta vertaillessa kannattaa huomioida erityisesti oma tarve sekä sähkön kulutuksen seuraamiseen käytettävissä oleva aika.

Jos haluat yksinkertaisen sähkösopimuksen, jossa ei tarvitse kiinnittää huomiota sähkön hinnan vaihteluun, määräaikainen sähkösopimus voi olla paras vaihtoehto.

Toisaalta, jos olet kiinnostunut seuraamaan hintapiikkejä sähkön osalta ja käyttämään vaivaa kulutushuippujen ulkopuolisen sähkönkulutuksen hyödyntämiseen, pörssisähkö voi olla oikea vaihtoehto sinulle.

Olipa valintasi minkälainen hyvänsä, sähkösopimusten vertailu kannattaa aina. Hyödynnä siis sähkötarjousten vertailumahdollisuuksia ja tutustu kaikkiin mahdollisiin vaihtoehtoihin.

Helpoimmassa tilanteessa sähkösopimus löytyy nopeasti ja yksinkertaisella vertailulla, joka kertoo juuri sinun tarpeisiin parhaiten sopivan sähkösopimuksen. Älä kuitenkaan tartu sähkötarjoukseen pelkästään hinnan perusteella vaan muista ottaa huomioon juuri omat henkilökohtaiset tarpeesi.

Kilpailuta sähkösopimus ja säästät!

Kilpailuttamalla sähkösopimuksesi kauttamme säästät rahaa ja aikaa.

Katso myös nämä hyödylliset artikkelit sähköstä