Sähkön kilpailutus tuo säästöä sähkölaskuun

Sähkön kilpailutus tuo säästöä sähkölaskuun

Sähkövertailu.fi on riippumaton verkkopalvelu, joka tarjoaa helpoimman ja kattavimman tavan vertailla ja ostaa sähköä koko Suomessa. Sähkövertailu.fi:ssä on kaikkien Suomen sähköntoimittajien tarjonta selkeästi esitettynä, ja löydät palvelusta myös lukuisia sähkönmyyjien kampanjatuotteita, joita et voi vertailla muualla.


Sähkön kilpailuttaminen

Sähkön kilpailuttaminen on helppo tapa säästää rahaa – samalla voit valita tuotantotavan joka vastaa mieltymyksiäsi ja arvojasi. Sähkövertailu.fi on puolueeton palvelu, jossa sähkön kilpailuttaminen onnistuu muutamalla klikkauksella helppokäyttöisen hakutyökalun avulla. Lisäksi uuden sopimuksen tekeminen on mahdollista vaikka samalta istumalta.

Kilpailuttaminen tarkoittaa suomalaisten sähkötarjousten vertailua valitsemillasi kriteereillä, joiden perusteella palvelumme etsii sinulle edullisimmat tai muutoin hakuehtoihisi sopivimmat sähkötuotteet. Yksinkertaisimmillaan palvelun käyttöön tarvitaan ainoastaan kohteen osoitetiedot sekä viimeisin sähkölasku tai oma arviosi sähkön vuosikulutuksesta. Kustannusarvio on entistä täsmällisempi, jos osaat arvioida miten suuri osa sähkönkulutuksestasi ajoittuu yöaikaan tai tiettyihin vuodenaikoihin.

Edullisimman hinnan lisäksi voit etsiä esimerkiksi sähköä, joka on tuotettu vihreillä tuotantotavoilla, edistää paikallista työllisyyttä tai kerryttää bonusetuja. Sähkövertailu.fi tekee pohjatyön puolestasi, joten sinun tarvitsee vain vertailla parhaita vaihtoehtoja ja tehdä itse lopullisen valintasi. Palvelu käsittää koko Suomen sähkötarjonnan, joten voit ostaa sähkösi miltä tahansa sähköyhtiöltä, joka tarjoaa tuotteitaan omalle alueellesi.

Sähkön kilpailuttaminen ja myyjän vaihtaminen on sinulle maksutonta. Mikäli vanha sähkösopimuksesi on määräaikainen, sähkönmyyjää ei voi vaihtaa ennen sopimuskauden päättymistä ilman painavaa syytä.

Kun vaihdat sähkönmyyjää, sinun ei itse tarvitse tietää mittarilukemaasi, sillä jakeluverkkoyhtiö lukee mittarin puolestasi. Sinun ei myöskään tarvitse itse irtisanoa vanhaa sopimustasi, sillä Suomessa sähköyhtiöt hoitavat vaihtamiseen liittyvät toimenpiteet keskenään. Riittää, kun syötät omat tietosi sekä hakuehtosi palveluumme ja valitset itsellesi sopivimman vaihtoehdon.

Lue lisää kilpailuttamisesta Usein kysyttyä -sivun kohdasta kilpailuttaminen.


Sähkön hinta

Sähkölasku muodostuu lakisääteisten energia- ja arvonlisäverojen lisäksi itse sähköenergiasta sekä sähkönsiirrosta. Tietyn alueen sähkönsiirrosta huolehtii aina monopoliasemassa oleva paikallinen jakeluverkkoyhtiö, joten sähkönsiirtoa ei voi kilpailuttaa. Kilpailuttamisessa on siis kyse ainoastaan tuotetun sähköenergian vertailusta ja sopivan sähkönmyyjän valitsemisesta.

Vuodesta 1998 lähtien sähkönmyynnissä on vallinnut vapaa kilpailu, ja kaikki myyjät ovat voineet tarjota sähköenergiaa päättämillään hinnoilla kaikkialle Suomeen. Näin ollen tarjolla on paljon erilaisia sähkötuotteita, joiden kilpailuvaltit voivat perustua esimerkiksi hinnoitteluun, tuotantotapoihin, etukorttietuihin tai erityisesti tietylle alueelle kohdistettuihin paikallistason erikoispalveluihin.

Sähköenergian hintaan sisältyy aina sekä perusmaksu että energiamaksu. Perusmaksu tarkoittaa vakiomääräistä kuukausi- tai vuosimaksua, joka kattaa sähkönmyyjän kiinteät kustannukset. Näihin lukeutuvat esimerkiksi hallinnolliset kulut sekä laskutus- ja muut palvelut, joiden kustannukset eivät riipu asiakkaan käyttämän sähköenergian määrästä. Energiamaksu puolestaan perustuu asiakkaan käyttämiin kilowattitunteihin, eli määräytyy sen mukaan kuinka paljon sähköenergiaa asiakas käyttää. Energiamaksu kattaa mm. sähkön tuotantokustannukset ja myynnistä aiheutuvat kustannukset. Sähkönsiirrosta puhuttaessa perusmaksu ja energiamaksu liittyvät mm. sähköverkkojen käyttö- ja ylläpitokustannuksiin. Koska perusmaksut perustuvat energiankulutuksesta riippumattomiin kustannuksiin, ne on maksettava vaikka sopimusasiakas ei käyttäisi energiaa lainkaan.

Hinnoittelun mukaisesti sähkösopimukset voidaan jakaa yleissähköön, yö- ja kausisähköön sekä pörssisähköön. Sähkövertailu.fi laskee sähkönmyyntisopimusten vuosikustannukset sähkönmyyjien antamien hintatietojen sekä oman vuosikulutusarviosi perusteella. Jo näillä perustiedoilla saat täsmällisen arvion vakiohintaisen yleissähkön kustannuksista omassa kohteessasi. Koska yö- ja kausisähkötuotteiden hinta riippuu kulutuksen ajankohdasta, saat entistä tarkemman kustannusarvion, mikäli osaat arvioida kulutuksen ajoittumisen eri vuorokauden- ja vuodenajoille.

Pörssisähkötuotteiden hinta puolestaan riippuu Nordpool-sähköpörssin hinnanmuutoksista. Pörssisähkön vuosikustannusarvio lasketaan tukkumarkkinoiden hintaodotusten perusteella, ja arvio vastaa tulevan vuoden hintatasoa arviointihetkellä. Pörssihintojen muutokset voivat vaikuttaa voimakkaastikin myös pörssisähkötuotteiden hintaan, joten sähkön lopullinen hinta riippuu Nordpool-pörssin toteutuneista termiinihinnoista.

Lue lisää sähkön hinnasta Usein kysyttyä -sivulta.Lisätietoa

Muihin sähkösopimuksiin liittyviin kysymyksiin löytyy vastauksia Usein kysyttyä -osiossa.