Muuttajan muistilista

Muuttajan muistilista

Muuttoon valmistautuminen on syytä aloittaa jo hyvissä ajoin ennen varsinaista muuttopäivää, jotta muutto sujuu ongelmitta, ja elämä uudessa asunnossa pääsee heti hyvään alkuun. Erityisen tärkeää on suunnitella muuttopäivä kunnolla, huolehtia sopimusasiat kuntoon sekä ilmoittaa muutosta kaikille tarvittaville tahoille. Tämän muistilistan avulla vältät yleisimmät muuttoon liittyvät sudenkuopat ja varmistat, että muutto uuteen kotiin aiheuttaa mahdollisimman vähän stressiä sinulle, perheellesi sekä muuttoavullesi. Onnea matkaan!


Sopimus- ja ilmoitusasiat


Huolehtimalla olennaiset sopimukset ja ilmoitukset kuntoon hyvissä ajoin ennen muuttoa vältyt ikäviltä yllätyksiltä muuttopäivänä uudessa kodissasi sekä turhilta kustannuksilta, jotka johtuvat sopimusten purkamisen tai asianmukaisen siirtämisen laiminlyömisestä. Alla olevien vinkkien avulla pääset pitkälle muuttoon liittyvien sopimusasioiden suhteen. Mieti silti vielä omakohtaisesti onko sinulla syytä ilmoittaa esimerkiksi uusi osoitteesi paikkoihin, joita tässä muistilistassa ei erikseen mainita.


Muuttoilmoitus


•    Muuttoilmoituksen tekeminen sekä maistraattiin että postille onnistuu helpoiten yhdellä ilmoituksella verkossa.

•    Voit tehdä muuttoilmoituksen aikaisintaan kuukausi ennen muuttoa. Muistathan myös että ilmoitus on tehtävä viimeistään viikon kuluttua muutosta.

•    Useimmat viranomaiset sekä monet yritykset ja yhteisöt saavat päivitetyt osoitetietosi automaattisesti muuttoilmoituksesi perusteella, mutta osoitteen muutoksesta on varmuuden vuoksi syytä ilmoittaa esimerkiksi työnantajalle, pankille ja tilaamiesi lehtien asiakaspalveluun. Olethan varma, että esimerkiksi sinulle osoitetut laskut löytävät oikeaan osoitteeseen ja maksetaan ajallaan.

•    Muutosta on ilmoitettava erikseen myös sekä vanhan että uuden taloyhtiösi isännöitsijöille.

•    Kattava lista tahoista, jotka saavat tiedon osoitteen muutoksesta, löydät postin ja väestötietojärjestelmän verkkosivuilta.


Sähkösopimus


•    Vanhan sähkösopimuksen purkaminen ja uuden sähkösopimuksen hankkiminen tulevaan kotiisi on syytä hoitaa hyvissä ajoin, jotta et joudu maksamaan ylimääräistä ja voit olla varma siitä, että valot ja kylmälaitteet toimivat uudessa kodissasi heti muuttopäivänä.

•    Toistaiseksi voimassa olevan sähkösopimuksen purkamisesta on ilmoitettava viimeistään kaksi viikkoa ennen sopimuksen purkua. Vanhan sopimuksen purkaminen ja uuden solmiminen onnistuvat ottamalla puhelimitse yhteyttä sähköyhtiöön.

•    Kilpailuttamalla sähkösopimukset voit saavuttaa tuntuvia säästöjä.


Muut tärkeät sopimusasiat muuton yhteydessä


•    Mikäli asut vuokralla, ilmoita asiasta vuokranantajallesi heti kun muutto uuteen asuntoon varmistuu. Vuokrasopimuksiin liittyy aina kuukauden mittainen irtisanomisaika, joten hoida vanhan vuokrasopimuksen purku siten, että et joudu maksamaan turhaan vanhasta asunnostasi.

•    Ilmoita muutosta vakuutusyhtiöösi ja hoida kotivakuutuksesi kuntoon siten, että myös uusi kotisi on vakuutettu. Voit siirtää vanhan kotivakuutuksesi uuteen osoitteeseen tai purkaa vanhan vakuutussopimuksesi ja hankkia kotivakuutuksen uudesta vakuutusyhtiöstä. Kun olet yhteydessä vakuutusyhtiöösi, varmista myös että kotivakuutuksesi vakuutusturva on riittävän laaja korvaamaan myös muuton aikana mahdollisesti tapahtuvat vahingot.

•    Jos olet oikeutettu asumiseen liittyviin KELAn tukiin, selvitä hyvissä ajoin, miten osoitteen muutos vaikuttaa tukiisi ja toimita tarvittavat lomakkeet oikein täytettyinä. KELAN verkkosivuilta löydät kattavasti tietoa asunnonvaihtoon liittyvistä etuuksista.

•    Vältä katkot nettiyhteydessä ja sovi liittymäsi siirrosta etukäteen operaattorisi kanssa.


Muuttoon liittyvät käytännön järjestelyt


Muutto aiheuttaa aina stressiä ja voi olla raskaskin urakka, mutta huolellisella suunnittelulla ja valmistautumisella varmistat, ettei muutto aiheuta ylimääräistä kuormitusta sinulle tai kukkarollesi. Sopivilla ennakkovalmisteluilla työ sujuu luontevasti, joten tarvittavan avun ja tarpeiston hankkiminen sekä varaaminen on syytä aloittaa jo viikkoja ennen muuttopäivää.


Muuttoapu


•    Kun muuton ajankohta on varmistunut, mieti tarvitsetko ulkopuolista apua muuttoon ja varmista ajoissa, että tarvittava apu on käytettävissäsi. Riippumatta siitä, haluatko tilata muuttopalvelut alan yritykseltä vai luotatko ystävien apuun, sinun on syytä sopia muuttoavusta hyvissä ajoin, jotta et jää yksin toivottomalta tuntuvan urakan kanssa.

•    Koska muutot ajoittuvat useimmiten kuukauden lopulle, loppukuusta muuttofirman apua voi olla hankala saada lyhyellä varoitusajalla. Siksi päätös muuttoyrityksen käytöstä sekä varaus on parasta tehdä jo alkukuusta, jotta voit varmistaa muuttoavun ja ehdit vertailla yritysten tarjouksia. Kun tilaat muuttopalveluita alan yritykseltä, tiedustele samalla muuttohenkilöstön valmiuksista suorittaa tarvittavia asennustöitä.

•    Vaikka omistaisitkin henkilöauton, muuttoauton vuokraaminen voi säästää aikaa sekä ajokilometrejä ja mahdollistaa suurempien muuttokuormien siirtämisen kerralla. Muistathan myös, että kuorma-auton tai yli 3 500 kg painavan pakettiauton kuljettamiseen tarvitset B-luokkaa korkeamman ajokorttiluokan, joten myös kuljettajan hankkiminen voi olla tarpeen.


Muuttotarvikkeet


•    Esineiden pakkaamiseen muuttoa varten tarvitset luonnollisesti muuttolaatikoita. Muuttolaatikoiden vuokraaminen on aina kätevä vaihtoehto, sillä erityisesti muuttoon tarkoitetut laatikot ovat kestäviä sekä tilavia, ja pystyt pinoamaan ne vakaasti päällekkäin muuttoauton perään.

•    Jos haluat säästää muuttolaatikoiden hankinnassa, voit pitää silmäsi auki ja tarkkailla, voisitko saada ilmaiseksi tyhjiä pahvilaatikoita esimerkiksi kaupoista tai työpaikaltasi. Pahvilaatikot ovat käteviä muuttokuorman pakkaamisessa, ja mitä aikaisemmin aloitat laatikoiden keräämisen, sitä aikaisemmin pääset myös aloittamaan tavaroiden kiireettömän pakkaamisen välttyen ikävältä ”loppukiriltä” pakkaamisen kanssa. Samalla vältyt myös vuokralaatikoiden palauttamiselta, sillä voit heittää ylimääräiset pahvilaatikot suoraan kierrätykseen.

•    Kun muuttopäivä alkaa lähestyä ja pakkaamisen aika alkaa olla käsillä, kuplamuovia ja pakkauspaperia tai sanomalehtipaperia on hyvä olla varastossa, sillä niiden avulla särkyvien esineiden hellävarainen pakkaaminen laatikoihin onnistuu turvallisesti.

•    Muuttopäivän lähestyessä kannattaa myös pitää huoli siitä, että sinulla on kaikki muutossa tarvittavat työkalut mm. pesukoneen liitäntöjen irrottamiseen, valaisimien kiinnittämiseen ja kalusteiden purkuun tai kokoamiseen. Meisseleiden, vasaroiden ja kuusiokoloavainten lisäksi myös mittanauha voi osoittautua yllättävän tarpeelliseksi, kun vastassa on suuria kalusteita ja kapeita oviaukkoja tai hupeneva määrä muuttoauton tavaratilaa.


Sujuvan muuttopäivän avaimet


•    Muuttopäivä on aina pitkä ja raskas, joten on erityisen tärkeää huolehtia omasta jaksamisestasi. Pidä siis huolta siitä, että pystyt aloittamaan muuttopäiväsi hyvin levänneenä. Kun olet hoitanut kaiken kuntoon jo muutamia päiviä etukäteen, sinun ei tarvitse pyöriä muuttopäivän vastaisena yönä sängyssä stressaten siitä, oletko varmasti muistanut tehdä kaiken valmiiksi.

•    Kun loppusiivous on tehty hyvissä ajoin ja valtaosa irtaimistosta on paketoitu, suojaa lattiat muuttopäivää varten esimerkiksi pahveilla tai muovilla erityisesti mikäli ulkona on kovin märkää. Näin vältyt ylimääräiseltä siivoamiselta sen jälkeen, kun kaikki tavarat on kannettu pois, ja asuntosi on luovutuskunnossa pienen pintaputsauksen jälkeen.

•    Muuttopäivänä käytännössä kaiken irtaimiston pitäisi olla jo pakattuna laatikoihin ja tekstiilien tulisi olla omissa säkeissään. Pakkaamisen yhteydessä on jo syytä ennakoida muuton sujuvuus merkitsemällä jokaiseen laatikkoon, säkkiin ja pakkaukseen tieto siitä, mihin huoneeseen asiat kuuluvat uudessa kodissasi. Kun esimerkiksi laatikon kannessa on merkintä OH, kantajat tietävät automaattisesti sen kuuluvan olohuoneeseen, eikä sinun tarvitse olla neuvomassa jokaista pakettia erikseen oikeaan paikkaan.

•    Edellisenä päivänä voi olla hyödyllistä myös miettiä valmiiksi, missä järjestyksessä pakatut tavarat siirretään muuttoautoon ja uuteen kotiin. Kun marssijärjestys on selvä, aikaa ei kulu esineiden turhaan siirtelemiseen, ja muuttaminen tapahtuu unelmatilanteessa sopivan järjestelmällisesti.

•    Jos mahdollista, kannattaa huolehtia etukäteen myös siitä, että muuttoautosi on mahdollista pysäköidä riittävän lähelle ulko-ovea. Esteetön kulkureitti ja lyhyt välimatka nopeuttavat muuttokuorman siirtämistä autosta sisätiloihin huomattavasti.

•    Jos saat muuttoavun omilta ystäviltäsi ja sukulaisiltasi, pidä huoli siitä, että muuttopäivän ruokahuolto on kunnossa. Hyvin ravittu muuttoporukka hoitaa urakan paljon tyytyväisempänä, ja sujuvasti suunniteltu ruokatauko säästää aikaa, kun evästä ei tarvitse soveltaa lennosta kesken kaiken. Varaa ruokaa tai suunnittele valmiiksi, mistä hankitte murkinaa työn lomassa, jotta kaikki sujuisi rasvattuna. Raskaan urakan päätteeksi ja aikana muuttoapu voi myös kaivata virvokkeita, joten varaudu urakkaan muuttoporukan ja muuton raskauden mukaisesti.

•    Jos haluat, voit myös asettaa muutolle alustavan aikataulun osatavoitteiden perusteella. Missä ajassa odotat että tietty osa kuormasta on siirretty osoitteesta toiseen? Milloin olisi hyvä aika pitää ruokatauko? Milloin voisit odottaa urakan olevan paketissa? Jos laadit muutolle aikataulun, varaudu myös odottamattomiin viivästyksiin ja muista maltti silloin, kun asiat eivät etene täysin suunnitelmien mukaan. Muutto on aina hankala projekti.


Tervetuloa uuteen kotiin!


•    Kun muutto on valmis ja tavarat ovat paikallaan, on aika huolehtia vielä muutama käytännön asia. Asenna palovaroittimet uuteen kotiisi paloturvallisuuden takaamiseksi. Muista, että edellisen vuokralaisen saunavuorot ja autopaikat eivät tavallisesti sisälly vuokrasopimukseesi, joten ilmoittaudu nopeasti jonoon tarvittaessa. Onhan uusi isännöitsijäsi tietoinen muutostasi, jotta saat oveesi ja postilaatikkoosi oman nimesi? Tarkista vielä onko irtaimistosi selviytynyt ehjänä muutosta.

•    Kun kaikki on tallessa, ehjänä ja paikallaan, asetu taloksi, tutustu lähialueen palveluihin sekä ympäristöön ja nauti elämästäsi uudessa kodissa. Rankka urakka on nyt takanapäin ja olet ansainnut hetken rauhaa. Tervetuloa kotiin!

Usein kysyttyä -sivulta löytyy myös muutamia muuttoon liittyviä sekä muita hyviä kysymyksiä - tietysti vastausten kera.


Muistilista


 • Muuttoilmoitus
 • Ilmoita myös isännöitsijälle
 • Sähkösopimus
 • Kotivakuutus
 • Vanhan vuokrasopimuksen irtisanominen
 • Nettiliittymä
 • Muuttoavun ja -auton hankkiminen
 • Tarvittavat pakkausmateriaalit ja työkalut
 • Pakkaaminen
 • Loppusiivous
 • Muuttopäivän toimintasuunnitelma
 • Muuttopäivän ruokahuolto
 • Vanhan asunnon avainten luovutus
 • Onnistunut uusi alku uudessa kodissa